Filip în „Politico”: spre sfârșitul mandatului nostru vom avea mai multă Europă în Moldova

Chiar dacă în funcție a fost ales un președinte pro-rus, R. Moldova rămâne ferm pe traiectoria pro-occidentală, iar pericolul aruncării țării în haos ar putea avea loc doar dacă Partidul Socialiștilor va lua majoritatea parlamentară în rezultatul alegerilor din 2018, însă acest scenariu este puțin probabil.

Despre aceasta scrie publicația POLITICO într-un articol despre mesajele lansate de premierul Pavel Filip, aflat la Bruxelles, la adresa liderilor UE și NATO.

Pavel Filip a combătut la Bruxelles afirmațiile din presa internațională, potrivit cărora, după Bulgaria, R. Moldova este de asemenea pierdută pentru UE.

Premierul a explicat că, în R. Moldova, președintele țării nu poate denunța Acordul de Asociere cu UE, chiar dacă Dodon și-a construit campania pe acest subiect.

Pavel Filip declară că R. Moldova este „cu mult mai determinată” să implementeze integral Acordul de Asociere.

„Prim-ministrul a promis că țara sa se va apropia tot mai mult de UE pentru restul mandatului Guvernului condus de acesta, care se va încheia în 2018”, scrie „Politico”.

Publicația menționează că Pavel Filip și-a petrecut ultimele 11 luni încercând să reseteze relațiile R. Moldovei cu UE și a venit la Bruxelles pentru a finaliza procesul de eliberare a 45 mil. euro în calitate de suport bugetar. „Politico” menționează că un alt scop al vizitei la Bruxelles al premierului Filip este semnarea unui acord privind deschiderea unui birou de legătură al NATO în Moldova.

„Cineva m-a întrebat dacă acest oficiu este împotriva Rusiei. Acesta nu este împotriva nimănui”, a declarat Filip, adăugând că prezența NATO n-ar trebui să supere Moscova, întrucât asemenea oficii există atât în Rusia, cât și în alte țări post-sovietice.

În alt context, potrivit „Politico”, Pavel Filip a sugerat că R. Moldova ar putea fi aruncată în haos doar dacă PSRM va lua majoritatea la alegerile parlamentare din 2018m însă acest fapt este puțin probabil. „Acesta este un scenariu imposibil pentru că, dacă vom continua lucrurile începute anul acesta, spre sfârșitul mandatului nostru vom avea mai multă Europă în Moldova”, a declarat Filip.

Amintim că premierul Pavel Filip întreprinde o vizită la Bruxelles, între 27 și 30 noiembrie.

Foto: fb.com

5 Comments

  1. Nu cred ca socialistii va lua un procent masiv in parlamentare. Castigul lui Dodon, las socoti mai mult ca o gresala, pentru ca Dodon nu are mari atributii de a schimba ceva in tara. Chiar si recent a fost semnata o intelegere intre Calmac si Rogozin pentru o relatie economica intre Rusia si Moldova, ceea ce dupa parerea mea era datoria lui Dodon sa o faca.

  2. Eu vreau ca spre sfirsitul mandatului sa fie dusa la capat reforma in sistemul de pensionare si sa fie bagati cei corupti din institutiile publice la inchisoare.

  3. Nu vreau sa vorbesc de parlamentare, dar si UE-ul sesizeaza ca e si de interesul lor ca actuala guvernare sa duca schimbari radicale ctre popor care va trebui sa il aleaga in urmatorul scrutin care tot este decisiv chiar foarte.

  4. Eu sper ca la sfarsitul mandatului vostru sa fie mai multe reforme implemetate si un nivel de trai mai ridicat in tara.

  5. Cetatenii R.Moldova acum au nevoie de stabilitate si de locuri noi de munca pentru ca tinerii din R.Moldova sa nu aiba necesitatea de a pleca la munca peste hotare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*