Category Archives: Politic

Socialiștii și democrații din Parlamentul European salută adoptarea mixtului

Socialiștii și democrații din Parlamentul European au salutat, într-un comunicat de presă, modificarea sistemului electoral în R. Moldova.

SUA critică autoritățile de la Chișinău pentru modificarea sistemului electoral

SUA se arată dezamăgite de decizia autorităților de la Chișinău de a modifica sistemul electoral al R. Moldova, fără ca să fie luate în considerare cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR.

Calculul și planul lui Dodon

Președintele Igor Dodon, liderul din umbră al PSRM, susține că sistemule electoral mixt le poate aduce socialiștilor victorie în majoritatea circumscripțiilor la viitoarele alegeri parlamentare.

DECLARAȚIE. Moldova îi cere Rusiei să-și scoată armata din Transnistria

Declarația privind retragerea trupelor militare ale F. Ruse de pe teritoriul R. Moldova a adoptat, vineri, Parlamentul de la Chișinău.

Președintele Dodon a promulgat mixtul și declară: „Moldova are viitor!”

Președintele Igor Dodon a anunțat că a promulgat Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt. Șeful statului a promulgat legea la scurt timp după ce Parlamentul a adoptat-o, azi, în lectură finală.

Moldova, acum ai sistem electoral mixt!

74 de deputați din Parlamentu au votat în lectură finală proiectul de modificare a Codului Electoral care prevede înlocuirea sistemului electoral proporțional la cel mixt. 

PUN cere Parlamentului să renunțe la adoptarea unui nou sistem electoral

Partidul Unității Naționale (PUN) a făcut apel la Parlamentul R. Moldova să respingă schimbarea sistemului electoral, deoarece măsura nu va crea nici un avantaj, ci doar va fragiliza și mai mult democrația.

Tiraspolul emite mesaje războinice la adresa Chişinăului

Decizia Chişinăului şi Kievului de a pune capăt contrabandei pe la punctul de trecere Kuciurgan-Pervomaisc provoacă indignare în stânga Nistrului, iar liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ameninţă cu un război în regiune.

Ambasadorul Moldovei la Moscova, convocat de autoritățile ruse

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguță, a avut ieri, 14 iulie, o întrevedere cu secretarul de stat, viceministrul rus de externe, Grigori Karasin.

Despre ce au discutat Dodon și Lukașenko

Președintele Igor Dodon a avut la Minsk o întrevedere cu omologul său belarus – Aleksandr Lukașenko despre care a scris pe o rețea de socializare că este unul dintre cei mai cu autoritate lideri din spațiul CSI.