Category Archives: Social

Notarii au fost abilitați cu împuternici în desfacerea căsătoriilor

Desfacerea căsătoriei, prin acordul soţilor, ar putea fi făcută la notar. Parlamentul a votat în lectură finală proiectul noii legi privind procedura notarială.

Un nou plan ambițios al Guvernului

Procesul de pregătire pentru elaborarea Planului național privind  aprovizionarea  cu apă și canalizare a localităților din țară a fost evaluat în cadrul unei ședințe prezidate de premierul Pavel Filip, cu participarea responsabililor din domeniu.

Epoleți pentru lucrătorii vamali

Deși lucrează de ani buni în Vamă, abia astăzi și-au primit primii epoleți. Este vorba despre 11 angajați ai subdiviziunilor de audit intern, resurse umane, instruire, secretariat, finanțe și achiziții, cărora noua lege privind Serviciul Vamal le-a permis să îmbrace uniforma de vameș, de rând cu ceilalți colegi.

Lovitură grea pentru fumătorii din R. Moldova! Se va întâmpla la 1 ianuarie 2019

Începând cu anul viitor, prețul minim de comercializare cu amănuntul la țigarete crește. Conform proiectului legii bugetului de stat pentru 2019, aprobat de Guvern în această săptămână, prețul minim pentru un pachet de țigarete cu filtru va fi de 25 de lei, iar fără filtru – 19 lei.

Bani mai mulți pentru cei care au muncit după pensionare

Cetățenii care au lucrat sau continuă să lucreze după ce au ieșit la pensie, vor primi pensii mai mari. Guvernul a aprobat, recent, modificările respective în Regulamentul privind modalitatea de calculare a pensiilor și de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor.

Indemnizațiile unice la naștere vor fi majorate

De la 1 ianuarie 2019, indemnizația unică la naștere, în corelare cu valoarea monetară a coșului minim de bunuri necesare la naștere, va crește cu 658 de lei, de la 5645 în 2018 la 6303 lei în 2019.

Guvernul scoate la bătaie aproape 4 mlrd. lei pentru bugetari

Angajații din sectorul bugetar vor avea salarii mai mari, iar sistemul actual de salarizare va fi reformat pentru a asigura o creștere continuă a veniturilor angajaților.

Facilități la importul autovehiculelor pentru persoanele cu dizabilități locomotorii

Persoanele cu dizabilități locomotorii vor putea importa mai ușor mijloace de transport și vor fi scutite de taxa pentru folosirea drumurilor. La inițiativa premierului Pavel Filip, Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o serie de modificări legislative, care contribuie la incluziunea socială a persoanelor cu nevoi speciale.

Camere de luat vederi ar putea fi instalate în secțiile de vot

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit cu membrii Comisiei Electorale Centrale pentru a discuta acțiunile, care ar mai urma să fie întreprinse de Guvern pentru a asigura un proces electoral liber, corect și transparent.

Declin demografic accentuat în regiunea transnistreană

În ianuarie-septembrie, declinul natural al populaţiei Transnistriei a constituit 1924 de persoane şi a crescut cu 20% comparativ cu perioada similară a anului trecut.