Category Archives: Atitudine

Victor Juc: Introducerea obiectivului integrării europene în Constituție este un proiect de țară

Introducerea în Constituția Republicii Moldova a obiectivului integrare europeană nu este pur și simplu o ideologie a unui partid sau a unor segmente din societate, dar acesta reprezintă un proiect de țară. Acest obiectiv este asociat cu modernizarea politico-juridică și social-economică. Declarația aparține lui Victor Juc, vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice și Politice a Academiei de Științe a Moldovei.

Experți despre suspendarea temporară din funcție a lui Dodon

Suspendarea temporară din funcție la care ar putea fi supus din nou președintele Igor Dodon este rușinoasă pentru Republica Moldova, dar și creează suspiciuni asupra capacităților instituției prezidențiale de a fi în armonie cu întregul aparat de stat. Aceste opinii au fost exprimate de unii analiști și juriști, transmite IPN.

Jurnalist: Problema cea mai mare a protestelor este credibilitatea organizatorilor

Problema cea mai mare a protestelor este credibilitatea organizatorilor. Dacă organizatorii ar fi mai credibili, probabil și protestele ar fi avut o altă amploare. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Analist politic: Independența R. Moldova devine și mai vulnerabilă

Independența Republicii Moldova devine și mai vulnerabilă într-un context geopolitic regional marcat de agonia imperialismului rus, agonie soldată cu ocuparea Crimeii și războiul din estul Ucrainei. Sabia revanșei imperiale a Rusiei atârnă din nou asupra Republicii Moldova.

Protestul din 26 august, văzut de unii analiști politici

Oamenii care vor ieși pe 26 august la protest au toate motivele să protesteze, iar autoritățile trebuiau să se aștepte la asemenea manifestații din moment ce nu au fost validate alegerile locale din municipiul Chișinău.

EXPERT. Ce se va întâmpla cu leul moldovenesc în acest an

Economistul Veaceslav Ioniță consideră că, până la alegerile parlamentare, leul moldovenesc va avea o rată stabilă cu o ușoară înclinație de apreciere față de USD și Euro.

OPINIE. De ce relaxarea fiscală enervează opoziția

Ar trebui să ieșim în stradă. Opoziția parlamentară și extra parlamentară a mâncat ciuperci și s-a intoxicat – că se comportă ciudat și vorbește în dodii. Ori poate consideră că moldovenii sunt proști și nu înțeleg nimic?

OPINIE. Cine le poate strica planurile socialiștilor în alegerile parlamentare

Ultima cercetare sociologică realizată între Prut și Nistru la comanda Institutului Republican Internațional din SUA arată că doar patru formațiuni politice ar ajunge în viitorul Parlament al R. Moldova. 

Expert: În sistemul de educație sunt necesare reforme radicale

Sistemul educațional din Republica Moldova are nevoie de reforme radicale. Aceasta pentru că există multe probleme care trebuie soluționate, începând de la salarizarea mai bună, îmbunătățirea curriculei școlare și până la schimbarea mentalității societății.

OPINIE. Includerea Moldovei în agenda summit-ului NATO se datorează SUA

Includerea Republicii Moldova, la pachet cu Ucraina și Georgia, pe agenda summit-ului Alianței Nord-Atlantice care a avut loc săptămâna trecută, se datorează politicii regionale a Statelor Unite ale Americii.