Category Archives: Media / Cultura

Fără Premiul Nobel pentru literatură în 2018

Premiul Nobel pentru literatură nu va fi atribuit în 2018, pentru prima dată după o pauză de aproape 70 de ani, ci va fi anunţat anul viitor în acelaşi timp cu numele laureatului din 2019.

Câștigătorii Festivalului de Film de la Veneția; Cine a luat trofeul Leul de Aur

„Roma”, o dramă semnată de regizorul mexican Alfonso Cuarón a câştigat, sâmbătă seara, trofeul Leul de Aur al celei de-a 75-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, informează AFP.

O artistă plastică din Moldova și-a vernisat o expoziție în Lisabona

În sala de expoziții a bibliotecii municipale São Domingos de Rana din apropierea Lisabonei a fost vernisată o nouă expoziție de pictură a artistei plastice din R. Moldova, Alina Palamarciuc.

Trofeul „Cerbul de Aur” din Brașov, obținut de o tânără de 17 ani; Lidia Isac din RM, printre premianții Festivalului

Marele Trofeu al Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur 2018”, care s-a desfășurat la Brașov (România) în perioada 29 august-2 septembrie, a fost obținut de Inis Neziri din Albania. Marele premiu al Festivalului este în valoare de 25 mii de euro.

O antologie de poezie în limba română a apărut în Canada

„Basarabia sufletului meu – o colecție de poezie din Moldova” – astfel se numeşte antologia de poezie, apărută în limbile română și engleză la o editură din Toronto, Canada.

Ora de dirigenție din debutul noului an de studii, dedicată lui Ion Druță

Prima oră de dirigenție din noul an de studii va fi dedicate activității scriitorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță și va avea genericul „Limba, istoria și pământul sunt cei trei piloni care țin o națiune – Ion Druță la cei 90 de ani împliniți”.

Un bust al lui Volontir la Bălți și un al altul al lui Halippa în Cubolta

Bustul renumitului actor de teatru și cinema, Mihai Volontir va fi edificat pe Aleea Clasicilor Culturii Naţionale din Bălţi. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv.

Zilele Diasporei au loc în Moldova

În Moldova au început Zilele Diasporei. Evenimentul a început cu cea de-a opta ediţie a Congresului Diasporei, la care participă peste 140 de cetăţeni ai Moldovei care locuiesc peste hotare, precum şi reprezentanţi ai conducerii republicii.

Ce au descoperit arheologii la Chișinău

Pe strada pietonală din Capitală, a fost prezentat raportul „Archeology Day Kischineff” despre celei trei luni de săpături arheologice în zona istorică a Chișinăului.

10000 de cărți donate unei biblioteci din Chișinău

Biblioteca Metropolitană București, România, a transferat cu titlu gratuit către Biblioteca „B. P. Hasdeu” din Chișinău 10000 de cărți.