Monthly Archives: July 2014

Leul românesc sare peste Prut. Teoretic, deocamdată

În contextul crizelor regionale tot mai acute, redactorul-șef al „Ziarului Financiar” Sorin Pâslaru scrie într-un editorial că „România poate întoarce în avantajul său instabilitatea regională prin integrarea Republicii Moldova, iar primul ar fi leul românesc cu putere de circulaţie peste Prut”. Acest proiect, în opinia ziaristului, s-ar ridica la circa 20 miliarde de euro.

Vladimir Voronin pedepsește „troika” rebelă

Liderul Partidului Comuniștilor din R. Moldova, Vladimir Voronin a anunțat, joi, că în lista comuniștilor pentru alegerile parlamentare din noiembrie a.c. nu se vor regăsi Mark Tkaciuk, Iurie Munteanu și Grigore Petrenco. După o absență din viața publică, Mark Tlaciuk declară în replică că nici nu și-a dorit acest lucru.

Parlamentul a făcut bilanțul sesiunii de primăvară

Parlamentul de la Chișinău a dat publicității un raport cu privire la procesul legislativ în sesiunea de primăvară.

Consiliul de Presă din Moldova are o președintă

Jurnalista Ludmila Andronic, cunoscută specialistă în PR, a fost aleasă în funcția de președintă a Consiliului de Presă din R. Moldova. Ea va exercita al treilea mandat în această calitate.

Viceministra Educației, Loretta Handrabura a renunțat la medalia „Meritul Civic”

Loretta Handrabura, viceministra Educației, a anunțat pe pagina sa de pe Facebook că a refuzat Medalia „Meritul Civic”, recomandându-i președintelui Nicolae Timfoti să o decoreze cu această distincție pe Victoria Isac, ex-consultant principal în Direcția Relații Internaționale şi Integrare Europeană din cadrul Ministerului Educaţiei.

Doi deputați au renunțat la distincțiile oferite de președintele Nicolae Timofti

Deputatul liberal-democrat Chiril Lucinschi, președintele Comisiei parlamentare pentru presă, a renunțat la ordinul „Gloria Muncii”. Indirect a renunțat la „Ordinul Republicii” și deputatul democrat Marian Lupu.

Decizie „excepțională” a Comisiei Europene cu privire la R. Moldova

Uniunea Europeană a decis să dubleze contingentele de export fără taxe vamale negociate în Acordul de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) cu R. Moldova pentru mere (de la 40 de mii de tone la 80 de mii), pentru prune (de la 10 de mii de tone la 20 de mii de tone), pentru struguri (de la 10 de mii de tone la 20 de mii de tone).

Reglări de conturi în PLDM

Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, deputatul liberal-democrat Veaceslav Ioniță, a acuzat colegii din fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) de blocarea intenționată a unor proiecte de legi în Parlament pentru care Guvernul și-a asumat recent răspunderea politică. Ioniță (foto) a afirmat că Guvernul ar urmări fraudarea bugetului de stat cu peste un miliard de lei. În replică, liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț a spus că afirmațiile lui Ioniță sunt „total deplasate şi aberante”, iar un purtător de cuvânt al premierului Iurie Leancă a spus că declarațiile lui Ioniță sunt „o furtună într-un pahar cu apă”.

Autonomia găgăuză are un reprezentant special la Moscova

Adunarea Populară de la Comrat, organul legislativ al autonomiei găgăuze din sudul R. Moldova, a adoptat o decizie cu majoritate de voturi, potrivit căreia îl va delega în calitate de reprezentant special al Comratului la Moscova pe Anatoli Kopușciu.

Mișcarea „Antimafie” îi cere președintelui Nicolae Timofti să anuleze un decret

Mișcarea Populară „Antimafie” îi solicită președintelui Nicolae Timofti să anuleze decretul prin care circa 50 de miniștri, lideri politici și funcționari au fost decorați cu distincții de stat pentru „contribuirea decisivă la asocierea politică și integrarea economică a R. Moldova la Uniunea Europeană.