Monthly Archives: October 2017

O nouă rundă în formatul „5+2” în problema transnistreană va avea loc în luna noiembrie

Reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor din formatul „5+2” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean s-au reunit într-o ședință la Guvern, în contextul pregătirilor pentru Reuniunea ministerială a OSCE de la Viena.

Decizie a CC: Parlamentul poate modifica art.13 din Constituție; Dodon vrea referendum

Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului de modificare a sintagmei „limba moldovenească” din art.13 din Constituție, inițiat de 35 de deputați. Parlamentul este în drept să pună pe agendă schimbarea sintagmei de „limba moldovenească” din Constituție. În replică, președintele Igor Dodon a declarat că trebuie inițiat un referendum în acest sens.

Un deputat român le cere Guvernelor de la București și Chișinău să semneze un acord pentru unificarea diasporelor

Deputatul român din partea PMP, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o Declarație politică la tribuna Camerei Deputaților de la București, cerând guvernului României să semneze cu Executivul R. Moldova un Acord privind diaspora comună a celor două state.

Atașat nou al Italiei în R. Moldova

Ambasadoarea Italiei în Moldova, Valeria Biagiotti, l-a prezentat, la Ministerul Apărării al R. Moldova, pe noul ataşat italian la Chișinău, colonelul Andrea Tiveron.

Consulatul general al Bulgariei este inaugurat astăzi la Taraclia

Astăz, la Taraclia este inaugurat Consulatul general al Bulgariei, de serviciile căruia vor beneficia cetăţenii din regiune, preponderent de etnie bulgară. Anunţul l-a făcut ieri seara, ministrul de Externe, Andrei Galbur, la o conferinţă de presă, ţinută alături de ministrul bulgar de Externe , Ekaterina Zaharieva, care se află într-o vizită de două zile în Moldova.

Banca Națională a Moldovei a anunțat cât s-a recuperat din miliardul furat

Circa 33,5 mil. de lei au fost recuperate în luna septembrie, din băncile devalizate în 2014. Cei mai mulți bani, peste 23,5 mil., au fost recuperate de la BEM.

Dodon flutură cu năframa păcii în fața lui Iohannis?

Președintele Igor Dodon i-a transmis, prin intermediul ambasadorului României la Chișinău, omologului său român Klaus Iohannis invitația de efectua o vizită în R. Moldova.

Se scumpesc simțitor țigările în Moldova

Prețul minim de comercializare cu amănuntul pentru țigarete va crește, potrivit modificării art.9 din Legea bugetului de stat pentru anul curent, care a fost adoptată de Legislativ în prima lectură.

Dodon: ortodoxia este piatra de temelie a statalității moldovenești

Președintele Igor Dodon susține că ortodoxia este piatra de temelie a statalităţii moldoveneşti și fundamentul identităţii spirituale a moldovenilor.

Încasări ale Vămii de circa 412 mil. lei

În perioada 23-29 octombrie, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 411,7 mil. lei, fiind perfectate per total 11.172 de declarații vamale.