S-a stins unul dintre cei mai distinși academicieni români de origine basarabeană

Profesorul inginer Gleb Drăgan, membru titular al Academiei Române şi preşedintele Secţiei de Ştiinţe Tehnice al forului academici, a murit la vârsta de 94 de ani.

Gleb Drăgan este originar din Basarabia. El s-a născut în 1920, la Tătar Copceac – Cahul. După studiile liceale la Comrat şi Tighina, Gleb Drăgan a urmat cursurile Facultăţii de Electromecanică – Şcoala Politehnică din Timişoara, pe care le-a absolvit cu menţiunea „magna cum laude”.

„Cu stingerea din viaţă a academicianului Gleb Drăgan, Academia Română pierde pe unul dintre cei mai distinşi dintre membri săi, un cercetător remarcabil, un profesor de vocaţie, un om de o aleasă structură intelectuală şi morală. Opera sa rămâne pentru totdeauna în istoria ştiinţei, după cum va rămâne însoţit de respect şi recunoştinţă în sufletele discipolilor şi colaboratorilor săi”, a afirmat Academia Română în legătură cu trecerea în neființă a lui Gleb Drăgan.

Potrivit Mediafax, recunoscut pe plan mondial, Gleb Drăgan a fost membru al unor societăţi ştiinţifice, al unor cunoscute reviste de specialitate şi a fost invitat să susţină cursuri de specialitate la Universităţi de peste hotare.

Între numeroasele titluri primite de Gleb Drăgan se numără cel de doctor honoris causa al Universităţii Tehnice din Moldova şi al Universităţii din Oradea. În 1991 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler. În acelaşi an, a publicat şi cartea autobiografică „Deportaţii. Tragedii basarabene”. 1991 a fost anul în care Gleb Drăgan a fost ales membru corespondent al Academiei Române. În 2004 a fost ales membru titular al Academiei Române.

Foto: adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *