Prețurile la alimente au crescut în Transnistria cu 5%

În iunie, preţurile în Transnistria s-au majorat brusc, în pofida încercărilor autorităţilor de a reduce inflaţia prin măsuri de ordin administrativ.

Potrivit datelor Serviciului de Statistică al autoproclamatei RMN, în prima lună de vară inflaţia a constituit 2,67%, care este un indice record de la începutul anului. În plin sezon estival, când preţurile la produsele alimentare scad, acestea s-au majorat acum cu 4,78%.

Indicele preţurilor la mărfurile nealimentare a constituit 101,37, iar indicele tarifelor la servicii – 0,96%.

Astfel, rata cumulativă a inflaţiei pentru prima jumătate a anului a ajuns la 6,28%, inclusiv la produsele alimentare – 10,99%, la mărfurile nealimentare – 4,76%, la servicii – 0,59%.

Cu toate acestea, în opinia Băncii Centrale a Transnistriei, „dinamica stabilită corespunde tendinţelor generale din anii precedenţi, fapt ce oferă motiv pentru manifestarea proceselor deflaţioniste pe piaţa produselor alimentare în a doua jumătate a anului”.

Infotag scrie că, anterior, autorităţile transnistrene au declarat că nu vor admite ca inflaţia anuală să depăşească 10%, deşi pe 17 iunie au depreciat cursul rublei locale de la 11,3 la 15 ruble pentru un dolar american.

Foto: obiectiv.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *