Lucrările de construcție a conductei de gaz Ungheni-Chișinău încep în timpul apropiat

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a eliberat Î.S. „Vestmoldtransgaz” certificatul de urbanism pentru proiectarea  lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău.

Documentul certifică elaborarea documentației de proiect pentru lucrările de utilitate publică de interes național a construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău, planificate pe teritoriul raioanelor Ungheni, Nisporeni, Călărași, Strășeni și mun. Chișinău.

Lucrările de construcție a conductei de transport de gaze pe direcția Ungheni-Chișinău, care reprezintă faza a II-a a implementării proiectului „Conducta de interconectare a sistemului de transport de gaze naturale din România, cu sistemul de transport de gaze din Republica Moldova”, vor demara în viitorul apropiat şi urmează a fi finalizate în anul 2019.

Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi R. Moldova, fiind o continuitate a primei părți de conexiune Iași-Ungheni, dată în exploatare în 2014. Gazoductul Iași-Ungheni are o lungime de 43 km din care 10,4 km pe teritoriul R. Moldov, investiția fiind de 26,5 mil. euro, circa 80% din cost fiind acoperit de partea română și UE, iar restul de Moldova.

UE, BERD și BEI oferă un pachet de finanțare de 92 mil. de euro pentru construirea gazoductului pe direcția Ungheni – Chișinău. BEI şi BERD acordă câte un împrumut de €41 milioane fiecare, iar UE – un grant de €10 milioane.

Foto: adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *