Raport | Rusia a intervenit în alegerile din circa 30 de țări, printre care și Moldova

Entităţi din Rusia ar fi intervenit în scrutine desfăşurate în cel puţin 27 de state, inclusiv R. Moldova, utilizând metode variate, precum atacuri cibernetice sau campanii de dezinformare, se arată într-un raport al Alianţei pentru Securitatea Democraţiei din cadrul German Marshall Fund.

Potrivit raportului, citat de USA Today şi organizaţia media Independent Journal Review, începând cu 2004, Rusia a intervenit în alegerile desfăşurate în SUA, majoritatea ţărilor din UE, inclusiv Bulgaria, Franţa, Germania, Ungaria, Marea Britanie, dar şi în R. Moldova, Turcia sau Canada.

Directorul organizaţiei care a întocmit raportul, Laura Rosenberger, afirmă că scopul entităţilor ruse, care au legături directe cu Administraţia de la Moscova, este acela de a „submina  instituţiile democratice din diverse locuri”.

Harta întocmită de USA Today pe baza informaţiilor de la Alianţa pentru Securitatea Democraţiei nu menţionează şi România printre ţintele acţiunilor entităţilor ruse, scrie Mediafax.

Acest tip de activităţi documentate de Alianţa pentru Securitatea Democraţiei datează dinainte de 2004, afirmă Dov Levin, un cercetător de la Universitatea Carnegie Mellon, care a strâns informaţii despre 36 presupuse tentative ale autorităţilor sovietice sau ruse de a influenţa alegeri din întreaga lume şi 81 de tentative ale autorităţilor americane în perioada 1946-2000.

Foto: kremlintour.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *