Posturile vamale trec la perfectarea electronică a declarațiilor vamale de tranzit T1

Serviciul Vamal anunță despre aplicarea procedurii de perfectare electronică a mărfurilor aflate în regim vamal de tranzit. Inițial, procedura este implementată în regim de testare la patru posturi vamale: Chișinău 3 (Petricani), Sculeni, Otaci și Cahul.

Începând cu 1 octombrie a.c., procedura va fi extinsă pentru toate posturile vamale.

Anual sunt perfectate peste 150 mii de tranzacții în procedura T1, fapt ce presupune cheltuieli suplimentare pentru completare, tipărire, depunere și perfectare, dar și stocarea unui volum considerabil de declarații pe suport de hârtie la posturile vamale.

Potrivit Serviciului Vamal de Stat, eliminarea documentelor pe suport de hârtie va reduce semnificativ durata de vămuire și staționare în punctele de trecere a frontierei, precum și va diminua cheltuielile suportate de către agenții economici pentru achitarea serviciilor de brokeraj.

Aplicarea perfectării electronice va permite monitorizarea în regim on-line a tuturor operațiunilor de tranzit și respectiv, transparentizarea acestora, fiind astfel excluse eventualele riscuri de corupție.

Foto: allmoldova.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *