De ce Plahotniuc l-a ales pe Sturza pentru Apărare dacă știa că Dodon nu-l va accepta 

Alea jacta est! Zarurile au fost aruncate. Nominalizarea vicepreședintelui PPE, Eugen Sturza, la funcția de ministru al Apărării reprezintă începutul războiului dintre președintele Dodon și executivul susținut de coaliția majoritară din Parlamentul R. Moldova. 

Anunțul acestei nominalizări a fost făcut de președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de aici și fermitatea deciziei. Nu cred că la ședința unde s-a hotărât scoaterea cuțitelor politice din teacă  a fost ușor, probabil, au existat argumente pentru menținerea echilibrului interinstituțional și a păcii între Președinția și Parlamentul Republicii Moldova. Doar că, ultimele declarații ale președintelui Dodon au șocat și l-au făcut pe liderul democrat să ia această decizie. Una grea, dar necesară.

Liderul Partidului Democrat era conștient că șeful statului nu va accepta candidatura lui Eugen Sturza. Deja, într-o postare pe rețelele de socializare, Igor Dodon, s-a arătat nemulțumit de această propunere. Potrivit șefului statului moldovean, candidatura este inacceptabilă, Eugen Sturza nefiind „un militar profesionist”, ci „un băiat de granturi”. De aici.

Repet, președintele Partidului Democrat știa că șeful statului moldovean nu îl va accepta pe Sturza la ministerul Apărării. Președintele moldovean a anunțat că Eugen Sturza nu va fi acceptat nici la o a doua nominalizare. Semn că desfășurarea evenimentelor a trecut deja de punctul în care se mai putea menține pacea politică. Exact asta s-a dorit.

Unii comentatori politici moldoveni consideră că liniștea politică va fi menținută și că, într-un final, în fotoliul de la Apărare va fi numit un ministru convenabil atât socialiștilor cât și democraților moldoveni. De aici.

Se înșeală! Nu asistăm la un spectacol bine regizat. Repet, în Republica Moldova a început un război politic total care va duce la reducerea împuternicirilor constituționale ale președintelui Dodon.

Alături de anunțul privind nominalizarea lui Sturza la Apărare, liderul Partidului Democrat a declarat că majoritatea parlamentară va modifica Constituția Republicii Moldova și va introduce în textul Legii Supreme o referință care să spună clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. Acest amendament va fi făcut. Sunt sigur că odată cu această modificare a Constituției Republicii Moldova, vor fi modificate și articolele care țin de prerogativele președintelui Republicii Moldova. Sunt destule voci care susțin că, pentru o republică parlamentară șeful statului are prea multe împuterniciri.

Așa că, Rubiconul politic a fost trecut. Vom fi martorii unui război politic care la final va duce la clarificarea atribuțiilor șefului statului într-un regim parlamentar și va stabili odată pentru totdeauna cursul spre occident al Republicii Moldova.

Victor Nichituș

Foto: inprofunzime.md

3 Responses to De ce Plahotniuc l-a ales pe Sturza pentru Apărare dacă știa că Dodon nu-l va accepta 

  1. Ion says:

    Esti un t… b… prost! Moldovenii nu-si doresc sa ajunga sa se prostituieze ca romanii in EuroJopa pederasta!

  2. Arcadie says:

    Dodon nu va accepta nicio persoana propusa de democrati, cred ca asta e destul de previzibil. Insa acest minister oricum nu poate fi lasat fara de ministru. Iar Dodon ar fi bine sa-si aminteasca ca poate fi demis daca cumva uita ca trebuie sa fie un presedinte a tuturor.

  3. Oleg says:

    A mers cu asta candidatura pentru ai dovedi lui Dodon cit de magareste se opune tarii care tinde spre UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *