Pavel Filip: interimatul funcției de Președinte intervine nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză

Cabinetul de miniștri a aprobat, într-o ședință specială, o sesizare la adresa Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor pentru instituirea interimatului funcției de Președinte al R. Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării.

Sesizarea Guvernului este făcută în contextul Hotărârii Curții Constituționale din 17 octombrie care justifică interimatul funcției de Președinte și instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidatului propus de premier pentru funcția de ministru al Apărării.

Guvernul menționează că sesizarea aprobată astăzi se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de Președintele țării prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării la propunerea repetată a Prim-ministrului.

„Avem o situație când intervine interimatul funcției de Președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului Apărării. Republica Moldova este o țară parlamentară, iar Președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a menționat Premierul Pavel Filip.

La 12 septembrie a.c., premierul Pavel Filip a propus șefului statului candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de Președinte. Candidatura lui Eugen Sturza a fost propusă repetat, care însă a fost respinsă. La 19 septembrie a.c., Executivul s-a adresat Curții Constituționale pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către premier și deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care Președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Foto: gov.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *