Se redeschide un pod peste Nistru, reconstruit pe banii europeni

Podul de peste râul Nistru din preajma localității Gura Bâcului și Bâcioc va fi redeschis pe 20 noiembrie a.c. O decizie în acest sens a fost semnată, vineri, de reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol.

Conform înțelegerii, părțile vor solicita suport financiar partenerilor internaționali în formatul de negocieri „5+2” pentru realizarea lucrărilor de reparație, restabilire a parametrilor de exploatare și îmbunătățire a infrastructurii rutiere a podului.

Părțile au convenit ca podul de la Gura Bâcului să nu fie utilizat în scopuri militare și au confirmat că se vor abține de la orice acțiuni de acest gen.

Repunerea în circulație a podului pe care trece magistrala internațională M14 va oferi posibilitatea relansării liberei circulații a persoanelor, mijloacelor de transport și a bunurilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Măsura va facilita activitatea agenților economici și va stimula dezvoltarea mediului investițional.

Podul dintre satele Gura-Bâcului și Bâcioc este un traseu internațional, care a fost distrus în anul 1992. Ulterior, acesta a fost reconstruit din fonduri europene, dar până în prezent nu a fost dat în exploatare din cauza unor divergențe politice dintre Chișinău și Tiraspol.

Foto: gov.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *