UE aduce căldură copiilor de la o grădiniţă din orașul Făleşti

Cei 140 de copii de la grădinița „Lăstărel” din orașul Fălești beneficiază de apă caldă de la colectoare solare și căldură de la energia din biomasă datorită unei investiţii a Uniunii Europene.

Grație implicării comunității și suportului Proiectului Energie şi Biomasă, finanțat de UE, vechiul sistem de încălzire pe cărbune a fost schimbat cu nouă centrală termică, care funcționează pe bază de biomasă – energie locală și ecologică.

Grădinița „Lăstărel” este prima din cele șase grădinițe din orașul Fălești care a renunțat la încălzirea cu surse fosile și a trecut la energia din resurse regenerabile. La grădiniţă au fost  montate și colectoare solare, care au înlocuit cele două boilere electrice. Sistemul reglează automat temperatura apei, pentru a evita supraîncălzirea în zile toride sau dezvoltarea bacteriilor atunci când temperatura apei din rezervor este redusă.

Pentru instalarea sistemului termic pe biomasă şi a colectoarelor solare, Proiectul Energie și Biomasă a alocat  65.667 euro,  din fonduri europene, comunitatea a investit  307. 000  de lei, fonduri ale APL, dintre care 12.000 de lei este contribuţia părinţilor.

Centrala are o capacitate de circa 200 KW și încălzește peste 1.300 de metri pătrați.

Grădiniţa din Făleşti este una din cele 207 de instituţii ce au acces la energia verde datorită investiţiilor europene realizate în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Foto: md.undp.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *