Ce țară a devenit noua „istorie de succes” a Parteneriatului Estic în locul Moldovei

Pe 24 noiembrie, la Bruxelles va avea loc summit-ul Parteneriatului Estic. Cum se vede acest instrument soft power la opt ani distanță de la lansarea lui, care s-a vrut o pârghie pre-aderare a statelor de pe flancul estic al Uniunii Europene? 

În primul rând, Republica Moldova, care fusese declarată steaua în ascensiune a Parteneriatului Estic, a căzut de pe soclu, devenind exemplu negativ al proiectului, din cauza neimplementării reformelor structurale.

EUObserver poziționează Georgia printre cele mai „bune exemple” despre cum ar trebui tratate avantajele oferite prin Acordul de Asociere cu UE, componentă a Parteneriatului Estic.

„Credem că toate statele implicate în politicile Parteneriatului Estic trebuie să fie responsabile de realizarea obiectivelor și priorităților sale. Cei care declară ambiții mai înalte ar trebui, de asemenea, să realizeze reformele la care s-au angajat”, se arată într-un articol de opinie semnat în EUObserver de Margot Wallstroem și Witold Waszczykowski.

Premierul georgian Gheorghi Kvirikașvili a inițiat luni o remaniere guvernamentală ce implică suspendarea mai multor ministere, în scopul reducerii costurilor de funcționare a guvernului, informează AFP, preluat de Agerpres.

„A venit vremea să schimbăm structurile guvernului, pentru a forma un aparat de stat mai eficient, pentru a reduce birocrația și cheltuielile administrative”, a declarat șeful guvernului de la Tbilisi în cadrul unei conferințe de presă.

Numărul total al ministerelor ar urma să scadă de la 18 la 14, a precizat el.

Ministrul de finanțe Dmitri Kumsișvili va deveni ministru al economiei, predecesorul său în acest post, Gheorghi Gaharia, va prelua postul de ministru de interne, iar directorul companiei georgiene a căilor ferate, Mamuka Bahtadze, va deveni ministru al finanțelor.Această remaniere implică demisia întregului cabinet guvernamental și un nou vot de încredere în parlament, dominat de partidul „Visul georgian”, condus de Kvirikașvili, scrie Infoprut.

Acesta se află sub focul criticilor, din cauza majorării cheltuielilor de stat și ceea ce opoziția consideră a fi o irosire a banului public.

Parteneriatul estic are drept obiectiv consolidarea asocierii politice și a integrării economice a șase state partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova, Ucraina.

Foto: infoeuropa.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *