Candu solicită Băncii Mondiale să susțină R. Moldova în procesul de dezvoltare economică

Președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat continuarea suportului oferit de Banca Mondială în procesul de dezvoltare economică a țării și crearea unui mediu atractiv pentru investitori.

Subiectul a fost discutat la întrevederea spicherului cu Satu Kahkonen, directoarea regională a Băncii Mondiale pentru Belarus, R. Moldova și Ucraina.

Andrian Candu a menționat că pe agenda Parlamentului se regăsesc o serie de modificări și completări legislative necesare pentru liberalizarea economiei, eficientizarea activității în domeniul financiar-bancar și consolidarea capacităților funcționale ale instituțiilor de stat. Spicherul s-a referit la importanța sprijinului oferit de Banca Mondială în perfecționarea cadrului legal ce vizează taxele, măsurile regulatorii, sistemul de subvenționare în agricultură, managementul riscurilor.

Directoarea regională a Băncii Mondiale pentru Belarus, R. Moldova și Ucraina, Satu Kahkonen a salutat acțiunile întreprinse de autorități pentru simplificarea procedurilor și reducerea numărului instituțiilor cu funcții de control și a actelor permisive. Satu Kahkonen s-a referit la acțiunile prevăzute în noua Strategie de țară 2018-2021 a Băncii Mondiale pentru Moldova.

Cei trei piloni principali ai Cadrului de parteneriat ai Băncii Mondiale cu R. Moldova sunt guvernanța economică, guvernanța serviciilor și dezvoltarea competențelor.

La discuții a participat și noua Directoare a  Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Anna Akhalkatsi.

Republica Moldova a aderat la Grupul Băncii Mondiale acum 25 de ani. În această perioadă au fost realizate 60 de proiecte în sumă de peste un miliard de dolari. Portofoliul Băncii Mondiale în Republica Moldova include, în prezent, 9 proiecte active, cu o sumă totală a angajamentelor de 358,5 milioane USD.

Foto: parlament.md

4 Responses to Candu solicită Băncii Mondiale să susțină R. Moldova în procesul de dezvoltare economică

 1. miroslav says:

  cred ca si asa BM sustine Moldova, ca la sigur nu se ia dupa scrisorile Maiei de a sista suportul pentru cetatenii moldoveni si prin asta sa arunce Moldova in bratele Rusiei!

 2. Boris says:

  Dupa cum guvernarea merge dupa cerintele europenilor, nu cred ca este vreun motiv de stopare a finantarilor.

 3. Petru says:

  Se arată mulțumiți cei de la Banca Mondială de cum lucrează guvernarea la noi, deja e una pas înainte !

 4. Vova says:

  Nu cred că BM vor stopa finanțarea, chiar dacă unii actori poltici încearcă să facă acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *