Șef de la ANSA, reținut pentru corupere pasivă

Directorul general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a fost reţinut astăzi pentru corupere pasivă.

Potrivit Procuraturii Generale, pe parcursul lunii septembrie 2016, acesta a solicitat, cu titlu gratuit, de la mai mulţi agenţi economici vin, carne, mezeluri şi salamuri pentru a nu le crea probleme în activitatea economică. În caz contrar, acesta ameninţa că le va crea impedimente la importul produselor şi la eliberarea certificatelor fitosanitare de import.

Procurorii au documentat primirea de către vicedirectorul ANSA a bunurilor solicitate, care erau încărcate în automobilul acestuia de serviciu, chiar la sediul Agenţiei.

De asemenea, pe 20 septembrie 2016, bănuitul a încercat să determine plecarea din funcţie a şefului adjunct al Direcţiei raionale Edineţ din cadrul ANSA prin numirea în această postură a unei persoane afiliate lui. Totodată, în caz de refuz de a îndeplini solicitarea acestuia, vicedirectorul a ameninţat persoana cu pornirea unor cauze penale pe faptul comercializării certificatelor fitosanitare.

Vicedirectorul ANSA a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă de la 7 la 15 ani închisoare cu amendă de până la 500 mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Moldpres

Foto: cna.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *