De ce Igor Dodon trebuie să declare doliu național în R. Moldova

Declararea doliului național în R. Moldova de către președintele Igor Dodon în legătură cu trecerea în neființă a Regelui Mihai I al României nu i-ar aduce atingere imaginii sale și PSRM și ar constitui un gest de prietenie față de România.

De această părere este analistul politic, Igor Boțan.

Analistul a explicat în emisiunea „Important” de la TVC21 că Regele Mihai a fost unul din cei 16 personalități decorate cu cea mai înaltă distincție a fostei URSS – ordinul „Pobeda”, pentru că în 1944 a întors România împotriva nazismului, aderând la aliați. Regele a făcut un gest extraordinar în acea perioadă salvând, poate, sute de mii de vieți, a menționat Boțan.

Regele Mihai I s-a numărat printre invitații de onoare la câteva parade ale Victoriei de la Moscova și a fost decorat de Vladimir Putin cu distincția „60 de ani de la Victorie”.

Dacă Igor Dodon ar fi consecvent, nu ar avea motive să refuze declararea doliului național în Moldova. Mai mult, spune analistul politic, Igor Dodon ar avea șansa de a face un gest de prietenie la adresa României și ar aduce un ultim omagiu personalității istorice a Regelui Mihai I.

Precizăm că Președinția R. Moldova, deocamdată, nu transmis nici măcar un mesaj de condoleanțe în legătură cu decesul Regelui Mihai I.

Guvernul de la București a stabilit trei zile de doliu național pentru decesul Regelui Mihai I, în 14, 15 și 16 decembrie.

Fostul Suveran al României Mihai I a murit marți, la vârsta de 96 de ani, la reședința din Elveția, a anunțat Casa Regală.

Foto: DPA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *