BNM | Rezervele valutare au trecut de nivelul dinaintea crizei bancare

Activele oficiale de rezervă au atins, la începutul lunii decembrie, nivelul de 2 mlrd. 726 mil. USD, o cifră comparabilă cu rezervele valutare de la începutul lunii septembrie 2014, când se cifrau la 2 mlrd. 714 mil. USAD, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Activele au atins cel mai înalt nivel la începutul anului 2014, respectiv la 2.8 mlrd. USD, însă după creditele de urgență oferite de banca centrală sub garanția Guvernului celor trei bănci devalizate (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank), rezervele au scăzut cu circa un miliard de dolari și în octombrie 2015 au atins cel mai jos prag, respectiv 1.74 miliarde.

După stabilizarea cursului leului, începerea asanării sistemului bancar și restabilirea relațiilor cu FMI, BNM a reușit treptat să recupereze pozițiile pierdute. BNM a intervenit pe piața valutară internă în perioada aprilie-noiembrie 2017, doar în calitate de cumpărător de valută străină.

Datele BNM, citate de Moldpres, denotă că activele oficiale de rezervă au crescut în unsprezece luni ale acestui an cu peste 520 mil. USD.

Activele oficiale de rezervă au crescut anul trecut cu circa 470 mil. USD.

Foto: blog.ziggytek.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *