Andrian Candu, șef interimar al statului; Va semna decretele de numire a noilor miniștri

„Curtea Constituțională, în calitatea sa de garant al Constituției, a oferit, astăzi, o soluție pentru blocajul instituțional generat de președintele Igor Dodon, care a decis în mod repetat sa ignoreze normele Legii Supreme. În calitate de președinte interimar, voi semna în perioada următoare decretul privind numirea miniștrilor și voi primi jurământul acestora”, a anunțat spicherul Andrian Candu, comentând decizia CC.

Curtea Constituțională a constatat, astăzi, la cererea unui grup de deputați din Comisia juridică numiri și imunități, circumstanțele ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al R. Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului.

Decizia Curții Constituționale aduce o soluție în privința imposibilității temporare de exercitare a atribuțiilor funcției de președinte, doar pe elementul legat de numirea noilor membri ai Guvernului.

Magistrații Curții Constituționale l-au suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon în cazul desemnării noilor membri ai Guvernului, după ce acesta a refuzat deliberat executarea obligațiilor stipulate de Constituție, respingând de două ori candidaturile propuse de prim-ministru.

La prima suspendare a lui Igor Dodon legată de numirea ministrului Apărării, Eugen Sturza, în octombrie 2017, interimatul funcției de șef al statului a fost exercitat, de asemenea, de Andrian Candu.

Foto: parlament.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *