Încă un pas spre interconectarea electrică dintre Moldova și România

Guvernul a ratificat două Acorduri de împrumut pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Moldova și România.

Împrumuturile de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) sunt în valoare de câte 80 de milioane de euro fiecare.

Banii vor fi utilizați pentru realizarea proiectului „Construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România”. Acesta presupune construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Moldova și România, constând din: o stație back-to-back în Vulcănești;  o linie de transport a energiei electrice de 400kV între Vulcănești și Chișinău; extinderea stației de la Chișinău, în Republica Moldova; extinderea stației Vulcănești de 400kV.

Inițiativa corespunde măsurilor stipulate în Strategia Energetică 2030 și angajamentelor asumate de Moldova în cadrul Comunității Energetice.

Costul estimat al proiectului este de 270 milioane de euro, dintre care împrumuturile a câte 80 de milioane de euro de la BERD și BEI, finanțarea din partea Băncii Mondiale – 70 de milioane de euro și grantul UE – 40 de milioane de euro.

Foto: mec.gov.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *