A fost identificat mormântul ÎPS Neofit, Arhiepiscop al Chișinăului și Hotinului

Mormântul ÎPS Neofit (Nevodcicov), fost Arhiepiscop al Chișinăului și Hotinului (1892-1898) a fost identificat, recent, în localitatea Matrosca (Cuhurlui-Matrosca) din suburbia orașului Ismail.

Înaltul prelat a încetat din viață la 9 martie 1910, la vârsta de 88 de ani, în Ismail și a fost înmormântat în Biserica „Sf. Nicolae” din Cuhurlui-Matrosca, una dintre ctitoriile sale. În anul 1984, autoritățile sovietice locale au demolat biserica, rămășițele pământești ale ierarhului fiind strămutate în cimitirul localității.

Mai multe decenii nu s-a știut locul aflării mormântului arhiepiscopului Neofit. Zilele trecute, un grup de cercetași din localitatea Cuhurlui-Matrosca au identificat mormântul arhiereului. Fiind și buni creștini, s-au străduit ca până la Paștile Blajinilor, care este o  zi deosebită de pomenire a celor răposați, să așeze la capul răposatului o cruce și să amenajeze mormântul.

Arhiepiscopul Neofit, cu numele de mirean Nicolae Nevodcicov, s-a născut în anul 1819. A învățat întâi la Seminarul Teologic din Ecaterinoslav, apoi la Academia Teologică din Moscova, absolvind studiile în anul 1844. În 1892, când avea 68 de ani, ÎPS Neofit a fost numit în calitate de Arhiepiscop al Eparhiei  Chișinăului și Hotinului.

Foto: mitropolia.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*