A fost proclamată Biserica Ortodoxă Ucraineană independentă de Patriarhia rusă

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat sâmbătă crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a „Conciliului de Reunificare”,format din feţe bisericeşti ortodoxe ucrainene, reunit sâmbătă la Kiev.

La Conciliu au participat reprezentanţi a trei biserici ortodoxe concurente, notează DPA. Episcopii reprezentând două dintre biserici au votat în favoarea creării unei biserici ortodoxe ucrainene independente, în timp ce o a treia biserică -rămasă fidelă Moscovei – şi-a trimis doar doi reprezentanţi la reuniunea care s-a desfăşurat în catedrala Sfânta Sofia, din centrul Kievului.

„Această zi sacră va intra în istorie drept cea a creării unei Biserici autocefale (independente -n.r.) unite în Ucraina. Ziua independenţei noastre definitive de Rusia”, a declarat Poroşenko.

În octombrie,patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a recunoscut o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, revocând o decizie veche de 332 de ani care plasase Ucraina sub patriarhatul Moscovei. În replică, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat ruperea relaţiilor cu Patriarhatul Constantinopolului.

Ministrul culturii a anunţat la rândul său alegerea în fruntea acestei noi biserici a mitropolitului Epifaniy, în vârstă de 39 de ani, considerat un apropiat al patriarhului Kievului, Filaret, excomunicat de biserica rusă, dar reabilitat de Patriarhatul Constantinopolului în octombrie, potrivit Agerpres.

Puţin cunoscut publicului, Epifaniy, pe numele său de mirean Serghei Dumenko, este originar din regiunea Odesa (sud), majoritar rusofonă. Însă spre deosebire de numeroşi demnitari ortodocşi ucraineni care au studiat în Rusia, Epifaniy şi-a făcut studiile în Ucraina şi Grecia, potrivit BBC. El a primit titlul de episcop în 2009 şi de arhiepiscop patru ani mai târziu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*