A murit jurnalistul Fiodor Angheli, autorul primului dicționar român-găgăuz

Cunoscutul ziarist, diplomat, traducător, publicist și deputat în primul Parlament al R. Moldova, Fiodor Angheli, a încetat din viață la vârstă de 79 de ani, luni, 30 iunie.

Un necrolog în memoria lui Fiodor Angheli au semnat președintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leancă și spicherul Igor Corman.

Fiodor Angheli, cetăţean de onoare al Găgăuziei, a fost doctor în filologie, specialist în Orient. Între 1983-1990 a fost director al Agenţiei Telegrafice a Moldovei (ATEM) – actuala Agenție „Moldpres”. Între 1990 și 1998 a fost deputat în Parlamentul R. Moldova. Între 1998 și 2001, Angheli a deținut funcția de ambasador moldovean în Turcia, Egipt şi Kuweit.

A scris o serie de lucrări ştiinţifice, dintre care o bună parte fiind despre istoriei găgăuzilor. În 2008, a semnat cartea de versuri în limba găgăuză „Când înfloresc florile”.

Puterea.info amintește că Fiodor Angheli a editat primul dicționar român-găgăuz, care cuprinde circa 20 mii de cuvinte şi ghidul de conversaţie „Învăţăm limba română”. A tradus în găgăuză din opera lui Aleksandr Puşkin, Mihail Eminescu și alți scriitori, incluși în programul de studiere a limbii găgăuze.  Fiodor Angheli a tradus în limba găgăuză poemul „Luceafărul” şi basmul „Făt-Frumos din lacrimă”. În 2012 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. | PUTEREA.info 

Foto: moldpres.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*