A murit legendara soprană Montserrat Caballé

Cunoscuta soprană spaniolă de origine catalană Montserrat Caballé a murit sâmbătă la spitalul Sant Pau din Barcelona la vârsta de 85 de ani, potrivit unor surse spitaliceşti, citate de AFP.   Soprana “a decedat noaptea aceasta la spitalul Sant Pau”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul acestui spital din Barcelona, unde celebra artistă fusese internată de la mijlocul lunii septembrie pentru o problemă la vezica biliară, potrivit presei locale.

Priveghiul sopranei, care fusese deja victima unui accident vascular cerebral în 2012 şi suferea de mai mulţi ani de probleme de sănătate, va avea loc duminică, iar înmormântarea, luni, la Barcelona, au indicat serviciile funerare ale metropolei catalane.

Născută pe 12 aprilie 1933 la Barcelona într-o familie modestă, Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch a început să studieze canto la vârsta de opt ani, când a fost înscrisă la Conservatori Superior de Música del Liceu din Barcelona, pe care l-a absolvit în 1954, cu doi ani înainte de a debuta la opera din Basel în 1956, în opera “Boema” de Giacomo Puccini.

Soprana, a cărei artă a “pianissimo-ului” a devenit legendară, s-a remarcat şi în opere de Rossini, Bellini, Donizetti, Mozart şi Dvorak, iar din 7 ianuarie 1962, după doi ani petrecuţi la Bremen (Germania), s-a alăturat definitiv operei din Barcelona.

Artista a efectuat numeroase turnee mondiale care au purtat-o spre recunoaşterea internaţională, triumfând în special în 1972 la La Scala din Milano în “Norma” de Bellini.

De-a lungul îndelungatei sale cariere, Montserrat Caballé s-a îndepărtat uneori de tradiţie, înregistrând alături de Freddie Mercury un album, de pe care una dintre melodii, “Barcelona”, a fost aleasă drept imn al Jocurilor Olimpice organizate în acest oraş în 1992.

Agerpres

Foto: stirimondene.fanatik.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*