A murit unul dintre cei mai cunoscuți traducători din R. Moldova

Scriitorul Igor Creţu, poet, reputat traducător din literatura rusă și din literatura universală s-a stins din viaţă, la 23 februarie.

Igor Crețu avea 95 de ani, iar 21 martie ar fi împlinit 96 de ani.

„Prin plecarea lui cultura noastră a devenit mai săracă”, se constată într-un necrolog semnat de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova, citat de Moldpres.

Igor Creţu s-a născut la 21 martie 1922, în satul Vladimireşti, comuna Găvănoasa, judeţul Cahul, într-o familie de intelectuali, descendenţi din munţii Făgăraşului. A absolvit Facultatea de Istorie şi Filologie a USAM şi în 1958 – cursurile superioare de pe lângă Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova.

De-a lungul a cinci decenii, Igor Crețu a pus la dispoziţia cititorilor de limba română din R. Moldova circa 60 de volume de tălmăciri din zeci de literaturi şi autori. Igor Creţu a tradus cărţile „Suflete moarte” de N. Gogol, „Copilăria” de M. Gorki, „Donul liniştit” de M. Şolohov, „În ajun” de I. Turghenev, „Voinicul în piele de tigru” de Ş. Rustaveli, „Versuri” de Robert Burns, „Micul Prinţ” şi „Pământ al oamenilor” de A. de Saint-Exupery, piese de italienii Luigi Pirandello şi Dario Fo, nuvele umoristice de Azis Nesin, proze de Oles Honcear etc.

În 1996, Igor Crețu  a fost decorat cu „Ordinul Republicii”, în 1999 cu medalia „Mihai Eminescu”, iar în 2014 cu Ordinul  României „Meritul Cultural” în grad de Comandor, categoria A „Literatură”.

Foto: asm.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*