A patra cădere a lui Dodon

Președintele Parlamentului sau premierul va exercita interimatul funcției de președinte al țării pentru a emite decretele de numire în funcție a celor doi miniștri, pe care Igor Dodon a refuzat să-i numească, așa cum prevede legea, candidaturile fiind înaintate de premier de două ori.

Curtea Constituțională a pronunțat luni, 24 septembrie, hotărârea care justifică instituirea interimatului.

În debutul ședinței, consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a înaintat un demers prin care a solicitat sistarea procesului de examinare, întrucât sesizarea nu ar ține de competența persoanelor care au făcut-o. Or, potrivit consilierului, fiind vorba despre remanieri guvernamentale, sesizarea nu se înscrie în domeniul de competență al deputaților. În urma deliberărilor, demersul a fost respins. Maxim Lebedinschi a mai spus că șeful statului s-a expus referitor la candidații Silvia Radu și Nicolae Ciubuc. Potrivit lui, asupra celor doi candidați planează suspiciuni grave de integritate.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a constatat că, având în vedere faptul că președinte țării a refuzat repetat numirea candidaturilor propuse de către premier, el se află în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză, ceea ce justifică instituirea interimatului pentru asigurarea exercitării acestei obligații constituționale.

Anterior, Curtea Constituțională a mai pronunțat hotărâri care justifică instituirea interimatului pentru semnarea decretelor de numire în funcție a unor membri ai Guvernului.

IPN

Foto: jc.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*