Alegerile din RM – „o sabie a lui Damocles” pentru România

sputnik.ro

Preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre, prof. univ. Dan Dungaciu, a apreciat că alegerile parlamentare care urmează să aibă loc în Republica Moldova sunt esenţiale pentru România, având în vedere că Bucureștiul a girat de-a lungul timpului pentru guvernarea de la Chişinău.

„Cred că pentru România alegerile parlamentare de la Chişinău ar trebui să fie esenţiale, pentru că îşi joacă, într-un fel, prestigiul, atâta cât mai are, în faţa partenerilor europeni. România a girat de fiecare dată. Cum îi sancţionau europenii, cum România mai făcea o şedinţă de Guvern. Cum le tăiau banii europeni, cum România mai dădea nişte bani. Toate guvernele au făcut asta, de ani de zile, indiferent cine a fost premierul. (…) Este o sabie a lui Damocles ceea ce urmează să se întâmple la Chişinău. E o responsabilitate pentru România, pe care cred că România nu a mai avut-o de multă vreme, apropo de spaţiul de la estul ei”, a precizat Dungaciu, la dezbaterea cu tema “De la furtul miliardului la furtul alegerilor – 25 ianuarie, debutul campaniei electorale în Republica Moldova”, organizată de Fundaţia Universitară a Mării Negre.

El a afirmat că niciodată în Republica Moldova „amestecul de teamă, frustrare şi furie” nu a fost atât de pregnant. Dan Dungaciu a opinat că, în acest context, este posibil ca sondajele de opinie să nu reflecte opţiunile reale ale populaţiei. Totodată, a făcut un apel la responsabilizare pentru oficialii de la Bucureşti, având în vedere relaţiile dintre Chişinău şi Bruxelles.

„România a girat – noi am mai spus-o aici, la fundaţie – iresponsabil, ani de zile, o guvernare de care s-a săturat practic toată Europa. Oficiali germani nu merg la întâlniri cu oficiali din R. Moldova, pentru că nu vor să fie prezenţi. Este o Românie care s-a izolat practic de partenerii europeni, pentru ce? Ca să susţină ce? O R. Moldova care probabil nu a fost în relaţii atât de reci cu Bruxelles nici pe vremea 2007 – 2009, a lui Voronin. Acesta este un risc de ţară asumat. Sunt nişte oameni care ar trebui să se responsabilizeze apropo de asta. Şi dacă – Doamne fereşte – se întâmplă ceva în această campanie electorală şi vreun candidat e scos din cursă sau rezultatul în urma acestei campanii va fi că alegerile nu au fost corecte, România ce va mai putea să spună? Poziţionarea în acest moment a Bucureştiului este extrem de riscantă. Apelul pe care noi îl facem de la FUMN este pentru responsabilizare, pentru că e un risc major. Şi dacă – Doamne fereşte – rezultatul alegerilor va fi unul de esenţă geopolitică, geostrategică, adică ne vom duce pe o guvernare între domnul Dodon şi domnul Plahotniuc (…) ce se va întâmpla cu credibilitatea României în această regiune?”, a întrebat Dan Dungaciu, citat de Agerpres.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*