Alianța-III – formată; funcția de premier poate reveni PDM | opinii

PLDM, PDM şi PL au reuşit să se înţeleagă şi să formeze o alianţă de guvernare, consideră Anatol Ţăranu, directorul Centrului „Politicon”, iar funcția de premier ar putea reveni Partidului Democrat, dacă PLDM va refuza la ea, este de părere Victor Juc vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AȘM, comunică Puterea.info.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la „Radio Moldova”.

„Dacă e să judecăm după comportamentul lor, cred că negocierile pentru formarea alianţei au luat sfârşit. Cei trei lideri au anunţat că pleacă sa consulte birourile politice ale partidelor. Doar liderul PDM a lăsat o uşiţă deschisă când a spus că în partid ar fi unele dezacorduri. Nu cred că se va schimba ceva radical. Este probabil ca marţi să fie semnat acordul politic de constituire a alianţei”, a spus Ţăranu, citat de IPN.

Anatol Țăranu este de părerea că liderul PLDM, Vlad Filat ar fi o candidatură potrivită pentru funcţia de premier.

În același timp, Victor Juc a declarat, citat de aceeași agenție, că PLDM-lui, care deţine cele mai multe mandate, îi revine primul să facă alegerea la partajarea funcţiilor.

„Nu este exclus ca să aleagă funcţia de preşedinte a Parlamentului sau de preşedinte al ţării. Este mai puţin probabil să aleagă funcţia de preşedinte, este riscant s-o facă acum, atât timp cât încă nu sunt garanţii clare că peste șase luni preşedintele va putea fi ales. Aşa că nu se exclude ca democraţilor să le revină funcţia de premier. De fapt, îl văd pe Andrian Candu mai potrivit pentru o funcţie executivă. Dacă PDM refuză funcţia de premier, atunci PL va fi obligat să şi-o asume“, a spus Juc.

Foto: jurnal.md

2 Comments

  1. Da nu mai conteaza persoana care va ocupan functia de premier, ci mai degraba ca acesta guvern sa fie format cit mai curind. Cit despre comentariile lui Taranu – ele demonstreaza clar ca pentru Filat e mai principal functiile decat in tara sa fie stabilitate.

  2. Si nu ar fi rau deloc, caci deja s emerita de incercat noi formule atita timp cit in 5 ani s-au schimbat 3 premieri sieefctul cam tot insesizabil pentru cetateni…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*