ANRE propune reducerea tarifului la gaz cu circa 20%

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a propus, săptămâna trecută, reducerea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali în medie cu 20,3 la sută, până la 4420 lei pentru o mie de metri cubi de gaze (fără TVA).

Tarifele pentru furnizare și pentru consumatorii finali urmează să fie aprobată într-o ședință ulterioară, data convocării căreia nu a fost anunțată.

Șeful Departamentului analize economice şi tarife al ANRE, Alexandru Mija, a menționat, citat de Moldpres, că autoritatea de reglementare a luat în calcul la stabilirea proiectului de tarif un cost de transport al gazelor mai mic, decât cel solicitat de furnizorul de gaze. Respectiv, indicatorii privind consumul tehnologic și pierderile tehnice au fost ajustați, ceea ce a dus la diminuarea tarifului de distribuție a gazelor.

„Moldovagaz” a solicitat reducerea cu 11,4 la sută a tarifului mediu pentru consumatorii finali, de la 5545 lei pentru o mie de metri cubi de gaze, până la 4914.97 lei (fără TVA de 8 la sută). La estimarea tarifului, întreprinderea a luat în calcul un preț de import al gazelor de 178 dolari pentru o mie de metri cubi, un curs de schimb de 17.68 lei pentru un dolar SUA și un consum în anul 2018 de 1 miliard 50 milioane de metri cubi de gaze.

Foto: trm.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*