Automobilele electrice vor putea fi încărcate și în Moldova

14 staţii de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate în curând pe principalele trasee urbane din Republica Moldova.

Achiziţia va fi realizată datorită unui parteneriat dintre Fondul pentru Eficienţă Energetică şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Ambele instituţii au semnat un acord de finanţare.

Suma totală a proiectului este de 4 mln lei, dintre care 2 mln lei sunt oferiţi de Fondul pentru Eficienţă Energetică.

PNUD Moldova, la rândul său, îşi asumă angajamentul de a investi aceeași sumă de bani, inclusiv prin cofinanțări ale sectorului privat. Activitatea va fi gestionată de Proiectul „Oraşe verzi durabile”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

Proiectul e preconizat a fi finalizat în primăvara anului 2019. Urmează a fi ajustat cadrul legal în vederea racordării acestuia la standardele UE, precum şi a stimulării utilizării vehiculelor electrice în Moldova.s

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 54 automobile totalmente electrice şi 5 staţii de încărcare, toate în Chişinău. În multe țări, ponderea automobilelor electrice depășește deja 1% din cuantumul total al vehiculelor. Pentru Moldova, o cotă de 1% ar însemna 10.000 de vehicule electrice.

Foto: infoziare.ro

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*