Autoritățile propun un sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar

Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost examinat la Guvern.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Finanțelor, cu participarea experților locali și internaționali, precum și a specialiștilor din cadrul autorităților și instituțiilor din sectorul bugetar.

La baza proiectului a fost pus Conceptul privind sistemul unitar de salarizare aprobat de Guvern la 28 iulie 2017.

Actualul cadru legislativ în domeniul salarizării a devenit greoi și netransparent din cauza multiplelor adaosuri și suplimente salariale, potrivit premierului Pavel Filip.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nu prevede cuantumul salariilor. Acesta urmează să fie calculat anual, în baza salariului minim pe economie care va fi stabilit la începutul anului în legea bugetului. Potrivit proiectului, noul sistem de salarizare va reprezenta o grilă unică cu 15 grade și 130 de clase de salarizare. Salariul de bază va reprezenta principalul element al remunerației angajaților, majoritatea sporurilor fiind încorporate în acesta.

Trecerea la sistemul unitar de salarizare în sistemul bugetar va reduce numărul de acte normative care stabilesc condițiile de salarizare, la bază fiind o singură lege. Astfel, va fi asigurat un sistem de salarizare transparent, echitabil, simplu de calculat și de gestionat, care va remunera performanța angajaților.

După definitivare, proiectul de lege va fi propus pentru consultări publice.

Foto: timpul.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*