Bătrânii alcătuiesc circa 18% din populația R. Moldova  

Bătrânii alcătuiesc circa 18% din populația R. Moldova  

Un raport al Biroului Național de Statistică arată că la începutul acestui an, în R. Moldova locuiau 629,6 mii persoane în vârstă de 60 ani şi peste, ceea ce constituie 17,7% din numărul total al populației stabile.

Circa 60% din numărul total al vârstnicilor sunt femei, iar 56,6% locuiesc în mediul rural. Fiecare a treia persoană are 60-64 ani, iar 13,2% sunt persoane care au depășit vârsta de 80 ani.

În mediul urban predomină vârstnicii de până la 69 ani, iar în mediul rural sunt înregistrate ponderi mai mari ale vârstnicilor din grupe de vârstă de 70 ani și mai mult comparativ cu mediul urban.

BNS menționează că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creştere continuă. Anul trecut, coeficientul de îmbătrânire al populaţiei a înregistrat o majorare comparativ cu anul precedent cu 0,5 p.p., ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire demografică.

Procesul de îmbătrânire a populaţiei în mediul rural este mai avansat. Vârstnicii din mediul urban şi femeile vârstnice au durata vieții mai mare

Conform datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la începutul acestui an, la evidenţa organelor de asigurări sociale se aflau 716 mii de pensionari, inclusiv 21,2 mii pensionari angajați ai organelor de forță. Numărul persoanelor vârstnice de 60 ani şi peste, active din punct de vedere economic anul trecut, a fost de 117,1 mii, ceea ce constituie 9,3% din totalul persoanelor active a țării.

Foto: gazetadesud.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*