Bilanțul participării R. Moldova la Ședințele anuale ale FMI și Grupului Băncii Mondiale

Delegația R. Moldova, condusă de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, și guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a efectuat o vizită la Washington, unde a participat la Ședințele anuale ale FMI și Grupului Băncii Mondiale.

Reprezentanții autorităților de la Chișinău au avut un șir de întâlniri cu oficiali ai FMI, Băncii Mondiale, Comisiei Europene, BERD și Trezoreriei SUA pentru a discuta despre implementarea programului cu FMI, progresul reformelor în sistemul financiar-bancar și măsurile întreprinse pentru a asigura stabilitatea macroeconomică a țării.

În special, delegația moldovenească a purtat discuții cu Mitsuhiro Furusawa (director general adjunct al FMI), Poul Thomsen (director al Departamentului  european al FMI), Ben  Kelmanson (șef al Misiunii FMI pentru Moldova), Anthony De Lannoy (director executiv al FMI pentru Moldova), Cyril Muller (vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală), Satu Kahkonen (director al Băncii Mondiale pentru Belarus, Ucraina și Moldova), Elena Flores (director al Comisiei Europene pentru relații economice internaționale) și Katarina Mathernová (director general adjunct al Comisiei Europene pentru vecinătate și negocierile privind extinderea), Alain Pilloux (vicepreședinte al BERD, responsabil de sectorul bancar), Betsy Nelson (director al BERD, responsabil de riscuri și conformitate), Francis Malige (director al BERD pentru regiunea Europei de est si Caucaz).

O serie de întâlniri dedicate proiectelor și cadrului investițional din R. Moldova au fost organizate cu Societatea Financiară Internațională (IFC), Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Consiliului Europei (BCE), J.P. Morgan, Citibank, Intesa San Paolo etc. Delegația moldovenească a mai purtat discuții bilaterale cu oficiali din Olanda, România, Ucraina, Letonia, precum și cu reprezentanți ai Corporației Provocările Mileniului.

O ședință de lucru cu echipele Kroll și Steptoe & Johnson a fost organizată împreună cu reprezentanții diviziunii de recuperare a bunurilor infracționale ai Băncii Mondiale (Stolen Asset Recovery Initiative).

Tot la Washington, delegația moldovenească s-a întâlnit cu reprezentanți ai diasporei, cu care a discutat despre situația economică din R. Moldova, reformele administrației publice și restructurarea sistemului financiar-bancar.

Din delegația moldoveană au mai făcut parte Veronica Vragaleva, viceministru al Finanțelor, Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator al BNM, și Cristina Harea, viceguvernator al BNM.

Ședințele anuale ale FMI și Grupului Băncii Mondiale s-au desfășurat în perioada 10-15 octombrie a.c.

Foto: BrettonWoodsProject

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*