Bruxellesul își menține atitudinea rezervată față de R. Moldova

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a aprobat astăzi, cu 31 de voturi pentru și 5 împotrivă, proiectul Raportului privind aplicarea Acordului de Asociere cu R. Moldova.

Documentul conține o serie de îngrijorări față de deteriorarea situației privind respectarea valorilor democratice în țara noastră, legate în special de adoptarea sistemul mixt de vot și de invalidarea alegerilor din Chișinău.

Proiectul raportului, citat de Radio Chișinău, elaborat la sfârșitul lunii iulie, constată și evoluții pozitive, în special cele ce țin de ameliorarea sistemică a sectorului financiar. Cu toate acestea, evoluțiile respective au fost umbrite de abateri de la standardele democratice, în speță, cele ce țin de reforma electorală, neconformă cu recomandările OSCE și ale Comisiei de la Veneția, anularea votului la alegerile locale din Chișinău, dar și presiunile asupra liderilor opoziției. De asemenea, sunt denunțate lipsa de independență a sistemului judiciar și monopolizarea presei.

Bruxelles-ul a suspendat acordarea unei asistențe macro-financiare în valoare de 100 de milioane de euro R. Moldova. În proiectul raportului, oficialii europeni își mențin poziția că orice decizie privind acordarea finanțării va urma numai după alegerile parlamentare din februarie 2019 și doar cu condiția ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional. Se propune ca toate programele de sprijin bugetar să rămână suspendate până în momentul în care vor avea loc progrese semnificative în ceea ce privește respectarea standardelor democratice.

Foto: jurnalul.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*