Bula de săpun a lui Năstase cu care vrea să-l pună pe omoplați pe Plahotniuc

Denunțul Platformei DA împotriva lui Vlad Plahotniuc, care ar urma să fie depus în România la Direcția Națională Ancticorupție (DNA), Parchetul General și Serviciul Român de Informații (SRI), trebuie să fie semnat de cel care îl întocmește, iar învinuirea adusă în mod nefondat cuiva, poate atrage sancționarea semnatarului. 

Declarații în acest sens a făcut judecătorul român Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii de la București, care a comentat pentru portalul deschide.md puterea juridică a inițiativei Platformei DA.

Judecătorul Cristi Danileț a spus că „petițiile on-line nu au niciun efect juridic. Cel mult Parchetul se poate sesiza din oficiu dacă constată că anumite fapte descrise în mediul public (la TV, in ziare, pe internet) sunt credibile”.

Danileț a spus că un denunț trebuie să fie semnat de cel care îl întocmește, iar dacă se constată formulări de rea-credință, adică învinuirea adusă în mod nefondat cuiva, poate atrage sancționarea semnatarului.

La precizările reporterului portalului deschide.md că acest denunț se planifică a fi depus oficial la DNA, Parchet și SRI, Cristi Danileț a comentat:

„Atunci, denunțul îl poate semna numai o persoană care știe despre comiterea unei infracțiuni și care va fi audiată ca martor. Cum ar putea cei chemați prin internet să semneze, apoi să facă declarații în calitate de martor la procuror? Chestiunile juridice sunt serioase și nu trebuie amestecate cu cele politice. Sincer, mi se pare ciudat să ceri semnături unor oameni care probabil vor trebui audiați la procuror pentru că semnează denunțul. În plus, nu aș vrea să se creadă ca dacă semnează 100.000 oameni pe internet ar conta mai mult pentru procurori. Tot ce contează sunt faptele descrise în denunț, nu numărul de semnături. Juridica nu e plebiscitară, prin urmare nu părerea oamenilor contează”.

Ieri, Platforma DA a lansat un apel public prin care îndeamnă cetățenii să semneze un model de denunț prin care se solicită „atragerea la răspundere penală a cetăţeanului Plahotniuc (Ulinici) Vladimir (Vlad) pe care îl bănuim de săvârşirea următoarelor fapte infracţionale: (…) ”.

Foto: bzi.ro

2 Comments

  1. Prostia lui Nastase care banuieste omul ce a adus dovezi cum Nastase se alimenta cu milionaele de lei dela Topi pe conturile mamei sale!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*