Candu: R. Moldova devine mai puternică în relațiile externe

Republica Moldova devine mai puternică în relațiile sale internaționale, a declarat recent, președintele Parlamentului Andrian Candu, în cadrul conferințe de bilanț a sesiunii de primăvară.

Potrivit speakerului, Republica Moldova nu mai este slabă sau vulnerabilă, avem relații externe pragmatice, bazate pe respect și conlucrare. „Suntem mai puternici și datorită susținerii pe care o avem din partea partenerilor”, a spus șeful Legislativului.

În context, el a amintit de Rezoluția înregistrată în Congresul SUA, prin care Statele Unite susțin integritatea teritorială și suveranitatea politică a Moldovei, Ucrainei și Georgiei, precum și reafirmă suportul pentru guvernările alese democratic și oamenii din cele trei țări. La fel, s-a referit la crearea Asambleei parlamentare Moldova, Georgia, Ucraina, care se va întruni, în prima ședință, în luna septembrie, în Georgia. Tot în luna septembrie, la Chișinău, va avea loc cea de-a 11-a sesiune a Adunării Parlamentare GUAM.

Referindu-se la domeniul de securitate energetică, Andrian Candu a menționat că în ultima perioadă au fost desfășurate un șir de acțiuni menite să facă Republica Moldova independentă din punct de vedere energetic. El a vorbit despre cele două proiecte legate de lucrările de interconexiune la energia electrică din România și gazoductul Iași-Unghei-Chișinău.

La fel, președintele Parlamentului a accentuat că, în prezent, peste 65 la sută din exporturi sunt în țările Uniunii Europene. Economia țării noastre nu mai este dependentă doar de o piață de desfacere, dependentă de decizii politice. Avem deschise noi piețe de desfacere în Orientul Mic și Mijlociu, se finalizează acordul de liber schimb cu China, cel cu Turcia și UE deja se realizează.

Foto: parlament.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*