Carburanții se scumpesc cu aproape 70 de bani

Benzina și motorina se scumpesc din nou, în situația în care cotația țițeiului la bursele internaționale se menține deja de mai multe săptămâni peste nivelul de 70 dolari SUA pentru un baril.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi, pentru perioada 30 mai – 12 iunie, prețul plafon de comercializare cu amănuntul la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 19,79 lei pentru un litru, iar la motorină de 17,75 lei.

Prețul de referință la benzină pentru următoarele două săptămâni este cu 64 de bani per litru mai mare decât cel anterior, iar motorina s-a scumpit cu 66 de bani. În perioada 16-29 mai benzina și motorina se scumpise cu 33 și respectiv 30 de bani.

Noile prețuri la benzină și motorină, stabilite astăzi de ANRE, vor intra în vigoare la miezul nopții, și vor fi în vigoare cu începere de la 30 mai până la 12 iunie. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decât cele stabilite de ANRE.

Cotaţia barilului de petrol Brent pe piețele internaționale a coborât la mijlocul zilei de astăzi la 75,31 de dolari pentru un baril, față de 75.73 dolari la deschiderea burselor. Maximul înregistrat a fost de 75.88 dolari pentru un baril, iar minimul de 75.18 dolari.

Mai mulți experți estimează că prețurile la petrol pe piața internațională se vor menține în anul 2018 la nivel de 65-75 dolari pentru un baril. De la începutul anului curent cotațiile la petrolul Brent au crescut cu circa 20 la sută și au atins în luna mai maximul de 80 de dolari SUA pentru un baril, pentru prima oară din noiembrie 2014.

Moldpres

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*