O carte despre Basarabia semnată de un polonez a fost lansată la Chișinău

Moldpres

O carte intitulată „O călătorie în lumea de odinioară. Amintirile unui polonez din Basarabia” de Tadeusz Gaydamowicz, editată de Ambasada Republicii Polone la Chișinău, a fost lansată, recent, la Biblioteca Națională a R. Moldova.

Ambasadorul polonez, Bartlomiej Zdaniuk, a menționat că acest volum a fost editat anul trecut, cu prilejul Centenarului recuceririi Independenței Poloniei în 1918. 

„În textele sale, Tadeusz Gaydamowicz, care acum locuiește în orașul Cracovia și are 96 de ani, povestește cum ajuns polonezii aici, pe aceste meleaguri basarabene în perioada țaristă, apoi descrie viața polonezilor în perioada interbelică. Aceste texte sunt publicate în limba polonă și română. În carte sunt inserate mai multe poze din arhiva personală a autorului. Prin intermediul acestor poze, noi putem cumva să ne imaginăm cum locuiau polonezii în Basarabia, care era modul lor de viață”, a precizat Bartlomiej Zdaniuk, citat de Moldpres.

Volumul „O călătorie în lumea de odinioară. Amintirile unui polonez din Basarabia” de Tadeusz Gaydamowicz a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare. În prezent, în R. Moldova locuiesc circa 20 mii de polonezi. În țara noastră funcționează 25 de asociații poloneze, care organizează diverse acțiuni culturale.

Tadeusz Gaydamowicz s-a născut la 4 iulie 1923 la Chișinău. A absolvit o școală polonă de 4 clase, apoi Școala Generală „Maria Magdalena” și Gimnaziul nr. 4 din Lvov. În octombrie 1939 a plecat la București, urmând școala polonă nou înființată. Tot aici și-a luat bacalaureatul în anul 1941, apoi a început studiile de arhitectură la Politehnica din București. În toamna anului 1945, familia Gaydamowicz a plecat în Polonia. Tadeusz și-a continuat studiile de arhitectură în Cracovia, unde, după absolvire, s-a stabilit cu traiul.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*