Câte milioane de lei dau mită moldovenii timp de un an

Volumul estimat al mitei (în bani și bunuri), oferite în decurs a 12 luni a fost de 278 milioane lei din partea populației generale și 127 milioane lei din partea agenților economici. Astfel, volumul total al mitei a fost de 405 milioane de lei.

Datele se conțin într-un studiu realizat de Centrul CIVIS la comanda PNUD, în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei. Studiul a fost realizat în perioada 14 noiembrie 2017 – 1 februarie 2018.

Valorile minime și maxime ale plăților neformale în formă de bani au variat între 100 lei și 500 000 lei în cazul agenților economici și între 50 lei și 8 000 lei în cazul populației generale.

În cazul populației, 71% din volumul estimat al mitei raportate a revenit instituțiilor medicale, 8% instituțiilor de învățământ și alte 5% instanțelor de judecată.

Cel puțin jumătate din populație sau mediul de business declară că următoarele instituții sunt destul de sau foarte corupte: partidele politice, instituțiile medicale, Serviciul Vamal, Parlamentul, Guvernul, poliția, instanțele de judecată, Procuratura Generală și cele teritoriale, Poliția de Frontieră. La polul opus se situează autoritățile publice locale de nivelul unu și inspecțiile anti-incendiare, iar în viziunea business-ului – băncile, ONG-urile, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Studiul constată că incidența denunțării actelor de corupție este foarte mică. Atât agenții publici, cât și populația și mediul de afaceri preferă să nu raporteze actele de corupție, pentru că se simt neprotejați în cazul denunțării acestora.

Desen: Alex Dimitrov

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*