Câți moldoveni au beneficiat de serviciul de portare a numerelor de telefon

Cel puțin 200,3 mii de utilizatori, dintre care 183,5 mii utilizatori de telefonie mobilă și peste 16,8 mii de telefonie fixă și-au schimbat furnizorul, păstrându-și numărul de telefon, după iulie 2015, când în Republica Moldova a fost lansat serviciul de portare a numerelor de telefon.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) precizează că în prima jumătate a anului curent, serviciul de portare, care permite oricărui utilizator de telefonie să-şi păstreze numărul de telefon atunci când își schimbă furnizorul, a fost folosit de către 15,6 mii de utilizatori.

Potrivit ANRCETI, în primul semestru al acestui an, numărul de portări ale numerelor de telefon mobile s-a cifrat la 14,1 mii sau 90,1% din total. Datele ANRCETI, citate de Moldpres, arată că, media lunară de portări a numerelor de telefonie mobilă a constituit 2,3 mii, în creștere cu 2,4 la sută, față de perioada similară a anului 2017. Acest fenomen este determinat de caracterul ofertelor și tarifelor, propuse de furnizorii de telefonie mobilă, situație în care utilizatorii acestor servicii au mai multe motive de a-și schimba furnizorul, explică specialiștii ANRCETI.

Statisticile arată că Moldcell este furnizorul care a primit, în cinci ani, cele mai multe numere în propria rețea prin portare – 99,5 mii, urmat de Orange Moldova cu 47,7 mii și Moldtelecom (Unite) – cu 36,3 mii. În cazul telefoniei fixe, în cinci ani de la lansarea portabilității, cele mai multe numere au fost portate către StarNet Soluţii – 7,2 mii, Orange Moldova – 3,7 mii, Moldtelecom – 1,9 mii și către ceilalți furnizori – 4 mii.

Foto: observator.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*