Ce au descoperit arheologii la Chișinău

Pe strada pietonală din Capitală, a fost prezentat raportul „Archeology Day Kischineff” despre celei trei luni de săpături arheologice în zona istorică a Chișinăului.

Raportul a fost prezentat de doctorul în istorie Mark Tkaciuk cu prilejul Zilei Internaționale a arheologului. El a spus că lucrările s-au desfășurat în regiunea Bisericii Armene și Colinei Pușkin, un loc istoric al casei în care a locuit poetul Aleksandr Pușkin.

„Prima atestare a localităţii Chișinău este menționată în letopiseţele din 1466. Informații despre Chișinău ca oraș sunt înscris în memoriile unui călător otoman care a fost aici în 1670. El subliniază că în oraș erau 17 biserici. În același timp, se mai presupune că Chișinăul a fost un oraș pe malul râului Bâc. Există dovezi clare că orașul a fost ars de șapte ori de către otomani și tătarii nomazi, dar a fost reconstruit iar și iar”, a spus istoricul, citat de Infotag.

Potrivit dr. în arhitectură Sergius Ciocanu, se cunoaște foarte puțin despre Chișinău ca oraș.

„Documente practic nu sunt. Însă în cadrul săpăturilor, noi am constatat că adâncimea stratului cultural al Chișinăului este de 3,5 metri, ceea ce reprezintă 350 de ani. Sunt și urme de la incendii. Și s-a găsit multă veselă frumoasă din acea perioadă, dar şi sticle, pipe şi altele”, a spus el.

Din raportul video se vede că obiectele sunt din secolele XIV-XVIII: monede maghiare, poloneze, moldovenești și suedeze; produse ceramice locale și produse importate din Turcia și Bulgaria, obiecte din sticlă, porțelan și articole de lux din Imperiul Otoman.

„Obiectele găsite ce reprezintă viața de zi cu zi, unelte de lucru și din ceramică creează o impresie despre cum trăia populația de atunci a Chișinăului. Viața acestor oameni, amintirea lor nu a ajuns în cronicile medievale, dar noi aflăm despre ei din artefactele prezentate”, au constatat cercetătorii.

Foto: infotag.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*