Ce se va întâmpla a doua zi după alegerile parlamentare

ntv.md

Într-un recent interviu pentru publicația Adevărul, liderul comuniştilor moldoveni, Vladimir Voronin, a declarat că Partidul Democrat din Moldova pregătește cea mai mare fraudă electorală din istoria alegerilor din Republica Moldova și că sistemul electoral mixt a fost creat în aşa fel, încât să convină Partidului Democrat din Moldova. De aici.

Pe de altă parte, la ultima conferință de presă oferită de președintele Dodon în 2018, a fost declarat că, șeful statului  este gata să își îndemne simpatizanții să iasă la revoluție.De aici.

La rândul său, Maia Sandu scrie pe rețelele de socializare că, dacă blocul electoral pe care îl conduce împreună cu Andrei Năstase nu va câștiga alegerile, înseamnă că alegerile au fost fraudate.

Fruntașul Partidului Socialiștilor, politologul Bogdan Țârdea, într-o notă de blog atenționează că, după alegerile parlamentare, guvernul Filip s-ar putea confrunta cu proteste în masă. „Nici PSRM, nici PAS-PPDA nu vor sta să se uite cum PDM le anulează victoriile în circumscripţii prin judecăţi. Protestele vor izbucni momentan. Şi toate astea pe fondalul isteriei a circa 12 mii de ONG din Moldova, a câtorva zeci de televiziuni şi alte mijloace de informare în masă, care se hrănesc din granturi externe… Se vede că rezultatul va fi: sau victoria PSRM, sau alegeri anticipate”, concluzionează Bogdan Ţârdea. De aici.

În ultima conferință de presă a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, s-a declarat că doar această formațiune politică poate obține majoritatea în viitorul Parlament al Republicii Moldova. De aici.

Observ apariția în societatea moldoveană a unui curent de opinie care încearcă să convingă că rezultatul viitoarelor alegeri parlamentare nu va fi unul corect și că alegerile vor fi fraudate. Diferiți comentatori politici, mai mult sau mai puțin apropiați unor partide moldovene, promovează ideea preluării puterii prin metode violente și nu în urma alegerilor. Îmi pare rău să constat că vocea președintelui Voronin se află în acest defetist cor. Voi aminti că acest tip de acuzații la adresa puteri s-au făcut auzite din partea opoziției înaintea scrutinului din 5 aprilie 2009 organizat de guvernul Zinaida Greceanâi. Probabil liderul comuniștilor moldoveni lansează aceste acuzații la adresa puterii pentru că a conștientizat că formațiunea pe care o conduce are puține șanse să treacă pragul viitorului Parlament.

Lansate de socialiști ori de blocul ACUM, toate aceste amenințări ar trebui să pună în gardă atât instituțiile statului moldovean cât și corpul diplomatic acreditat la Chișinău. Pentru evitarea dubiilor despre corectitudinea alegerilor parlamentare, factorii de decizie moldoveni ar trebui să invite cât mai mulți observatori internaționali la procesul electoral moldovenesc.  

Dacă își doresc puterea socialiștii moldoveni și blocul electoral ACUM, ar trebui să facă un efort financiar și să comande un exit-poll independent pentru a avea o idee despre stare de lucruri din societate. Și ar argumenta, statistic, amenințările.

Un lucru este însă sigur, viitorul guvern moldovean va fi unul de coaliție: nici socialiștii moldoveni, nici blocul electoral ACUM nu au suficientă putere de convingere pentru a obține singuri o majoritate parlamentară.

Cea mai mare provocare la adresa Partidului Democrat din Moldova ține de asigurarea unei administrări corecte a viitorului proces electoral și de menținere a echilibrului social în timpul și după desfășurarea alegerilor.

La rândul ei, misiunea OSCE la Chișinău, care va da, sau nu, tonul recunoașterii internaționale a alegerilor, ar trebui să se asigure ( de pe acum) că are suficientă logistică pentru a observa corectitudinea procesului electoral moldovenesc. Sper că domnul Claus Neukirch este conștient de toate aceste provocări. Că nu e la prima lui misiune diplomatică între Prut și Nistru.

Victor Nichituș

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*