Cel de-al doilea președinte al RM împlinește 79 de ani

adevarul.ro

Al doilea președinte al R. Moldova, Petru Lucinschi, împlinește duminică, 79 de ani. După Mircea Snegur, Petru Lucinschi a îndeplinit funcția de președinte între anii 1997-2001.

Lucinschi s-a născut la 27 ianuarie 1940 în satul Rădulenii-Vechi, Floreşti.

Și-a făcut carieră politică la Moscova, pe timpul Uniunii Sovietice.

În 2000, pe timpul președinției lui Lucinschi, RM a devenit țară parlamentară. Atunci a fost modificată Constituția RM astfel ca șeful statului statutului să fie ales prin vot secret de deputații Parlamentului și nu prin votul direct al populației, cum era până atunci. Lucinschi a cerut atunci deputaților să nu modifice Constituția. Ulterior, la alegerile parlamentare din 25 februarie 2001, PCRM a învins detașat, iar Vladimir Voronin a fost ales de Parlament șef de stat.

Petru Lucinschi este preşedinte al Fundaţiei de Studii Strategice şi Dezvoltare a Relaţiilor Internaţionale „Lucinschi”.

În 2005, Lucinschi, în ziua când împlinea 65 de ani, a fost decorat de președintele Vladimir Voronin cu „Ordinul Republicii”. A fost decorat cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare (Franţa,1998), Ordinul Mântuitorului (Grecia,1999), Marele Ordin al Cavalerilor Sfântului Mormânt (Patriarhia Greacă Ortodoxă, Ierusalim, 2000).

La 18 iunie 2018, Petru Lucinschi a primit cetăţenia română.

Petru Lucinschi a fost căsătorit cu Antonina Lucinschi, decedată în 2006. Cel de-al doilea președinte are doi copii – Sergiu și Chiril.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*