Cele mai importante declarații ale lui Iurie Leancă

Iurie Leancă a declarat astăzi că a demisionat din Partidul Liberal Democrat din Moldova și din fracțiunea parlamentară a acesteo formațiuni politice, notează Puterea.info.

Prezentăm cele mai importante declarații din discursul lui Iurie Leancă:

 • Săptămâna trecută, miercuri, am asistat cu toţii la un moment de cotitură în evoluţia partidelor democratice şi pro-europene – un moment care, mai târziu, ar putea conduce chiar la reconfigurarea scenei politice. 
  De facto, am asistat la oficializarea unui parteneriat politic între PLDM, PD şi PCRM. Şi nu vorbim de un simplu vot, ci de înţelegerile şi jocurile de culise făcute înaintea acestuia.
 • Au existat soluţii pentru crearea unei majorităţi stabile pro-europene – bunăoară, atunci când am fost vizitaţi de partenerii noştri europeni, care au fost lăsaţi să creadă că la Chişinău s-a ajuns la un angajament responsabil…
 • Toate cele trei partide poartă, într-o măsură mai mică sau mai mare, vina pentru situaţia în care ne aflăm astăzi, dar asta deja e istorie.
  Oamenii ne-au crezut şi ne-au votat inclusiv pentru acest angajament – căci electoratul PLDM este unul anticomunist şi pro-european prin definiţie.
 • Oamenii nu au votat PLDM pentru ca acest partid să se arunce în braţele lui Voronin şi să depindă de comunişti în tot ceea ce face, pentru ca Voronin să decidă care ministru din partidul nostru să fie în guvern şi care nu. Noi nu le-am promis oamenilor o guvernare dependenta de PCRM – un partid-cameleon care a fost pro-european, apoi antieuropean, acum iarăşi este pro-european şi cine ştie ce mai urmează. 
 • …Nu am cerut votul comuniştilor! Nu m-am bazat pe el nici o clipă – eu m-am bazat pe cele trei partide pro-europene. Înaintea zilei votării am avut o întâlnire cu deputaţii PCRM, ca premier desemnat, aşa cum se procedează. Am discutat despre programul de guvernare, dar nu despre vot.
 • Am acceptat să-l votez împreună cu colegii mei pe Andrian Candu în fruntea Parlamentului, din două motive – unul politic şi unul personal. Cel politic era că, la partid, conveniserăm că după votarea spicherului vor fi reluate negocierile cu PL. Din păcate, nu a fost să fie aşa. Motivul personal pentru care l-am votat este acela că dl Candu e un om cu multe calităţi, cu care am lucrat foarte bine şi care cred că este potrivit pentru funcţia pe care o ocupă.
 • Am făcut şi eu greşeli, am defectele mele – ca orice om, poate am fost uneori mai credul, poate au existat momente de slăbiciune.
 • Nu am pretenția să fiu eroul de care are nevoie Moldova acum, dar îmi pot asuma responsabilitatea de a accelera dezvoltarea ei și de a bloca tentativele de deturnare a parcursului european și democratic al ţării.
 • …Am avut, cu Vlad Filat, o relație de colegialitate şi de prietenie chiar, în perioada în care eu am activat ca ministru de Externe. O relație constructivă ce a adus beneficii guvernării din care am facut parte amândoi. Relația noastră a început să se deterioreze dupa ce am preluat funcția de premier, iar motivele ar putea fi mai multe, inclusiv o diferență de viziune legată de modul în care trebuie să activeze instituțiile statului.
 • Intenționez sa monitorizez foarte atent activitatea actualului Guvern, pentru a vedea dacă anumite inițiative care mi s-au propus mie spre acceptare și pe care le-am refuzat sunt readuse în discuție și sunt acceptate acum.
 • Exista o mare prapastie între conducerea PLDM și simplii membri ai partidului sau simpatizanți. La nivelul conducerii partidului există o anumită dorință de reformare, dar și o mare lipsă de voință determinată, probabil, de un anumit confort și de efectele negative ale acestui tip de partid, dependent de lider.
 • Am intrat într-o dilemă: să inițiez reformarea PLDM pe interior – nu am susținere, să formez un nou partid – nu am bani. Să rămân pasiv, însă, şi indiferent – nu vreau – și nici nu ar fi corect fața de cei care au încredere în mine, care își leagă speranțele de un posibil nou proiect politic.
 • Am luat decizia de a demisiona din funcția de prim-vicepreședinte al PLDM, de a mă retrage din partid şi din fracțiunea parlamentara a partidului, începând cu ziua de astăzi. Fac acest lucru, pentru că proiectul meu politic și al unei bune părți ai alegatorilor PLDM nu mai coincide cu acțiunile din ultima perioada ale formaţiunii; pentru că PLDM și-a pierdut identitatea, ajungând captiv unor interese de grup și al poftelor lui Vladimir Voronin și PCRM.
 • ÎIn timp scurt, voi iniția un proiect politic ce va fi construit și finanțat în modul cel mai transparent prin contribuția cetațenilor, nu din bani cu proveniența neclara sau chiar dubioasă. Cați bani vom reuși să strângem, atâți vom cheltui. Personal nu am bani să susțin un partid, dar nici nu cred că un partid trebuie să cheltuie milioane de euro pentru pomeni electorale și achiziționarea de grupuri media pentru propagandă.
 • Îmi propun sa creez un proiect politic modern, ce va conține angajamentele pe care PLDM le-a abandonat. Un proiect pe care sa-l construim impreuna! Un proiect politic pro-european și după model european, care să lupte pentru independența justiției – domeniu fără de care nu putem face cu adevarat curațenie în țară și nici în interiorul clasei politice.
 • În perioada urmatoare voi anunța cu cine mă pornesc la drum în acest nou proiect politic.
 • Lui Vlad Filat îi transmit că, deşi suntem pe drumuri total opuse, câtă vreme va ințelege să respecte alegerea mea şi a colegilor mei, în mine va avea un partener de discutii deschis.

Foto: Agerpres

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*