Cele mai importante prevederi ale Regulamentul CEC pentru reflectarea campaniei electorale

osce.org

În campania electorală, radiodifuzorii naționali urmează să acorde concurenților electorali în circumscripția națională gratuit câte cinci minute de emisie la televiziune și zece minute la radio.

Timpii de antenă respectivi sunt oferiți în alt spațiu de emisie decât cel rezervat publicității electorale și dezbaterilor electorale. Radiodifuzorii publici vor acorda oncurenților electorali înregistrați de Comisia Electorală Centrală (CEC) și participanților la referendum câte un minut pe zi timp de antenă gratuit pentru plasarea publicității electorale. Prevederile se regăsesc într-un regulament cu privire la reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare și referendumul republican din 24 februarie 2019 de către instituțiile audiovizualului, aprobat de CEC.

Pentru contabilizarea timpilor de antenă oferiți concurenților electorali, publicitatea electorală și emisiunile de dezbateri electorale se vor difuza numai în cadrul unei rubrici speciale „Electorala 2019”. Telespectatorii și radioascultătorii vor fi informați despre aceasta prin titre și mesaje video și vocale. În spoturile de publicitate electorală nu pot fi utilizate imagini ce reprezintă cetățeni străini, instituții de stat sau autorități publice, atât din țară cât și de peste hotare, ori organizații internaționale. Se interzice combinarea de culori sau sunete care invocă simboluri naționale ale altui stat, utilizarea materialelor în care apar personalități istorice ale R. Moldova sau de peste hotare, simbolistica unor state străine sau organizații internaționale sau imaginea unor persoane oficiale străine. Totodată, utilizarea materialelor de arhivă va fi însoțită, în mod clar, de mențiunea „Arhiva”, după caz, video sau audio,care trebuie să fie ușor sesizabilă.

Radiodifuzorii naționali și publici sunt obligați, iar cei locali și regionali au dreptul să organizeze dezbateri electorale în campania electorală pentru alegerile parlamentare și referendum în circumscripția națională. Radiodifuzorii locali sau regionali sunt obligați, iar cei naționali sunt în drept să organizeze dezbateri electorale în campania electorală pentru alegerile parlamentare în circumscripții uninominale. La organizarea dezbaterilor electorale,talk-show-urilor și a altor emisiuni, radiodifuzorii vor asigura respectarea principiilor echilibrului, imparțialității, responsabilității și pluralismului de opinii în cadrul luărilor de cuvânt ale concurenților electorali sau participanților la referendum.

Perioada electorală pentru alegerile parlamentare 24 februarie 2019 a început pe 10 decembrie și seva finaliza odată cu data confirmării rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională. Campania electorală, pentru toți concurenții înscriși în cursă, atât de către CEC, la nivel național, cât și de către consiliile electorale, în circumscripțiile uninominale, va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor – pe 25 ianuarie 2019.

IPN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*