Cele mai multe investiţii străine directe atrase de RM provin din UE

realitatea.md

Circa 84,5 la sută din investițiile directe sub formă de participații și acțiuni acumulate  au parvenit anul trecut din ţările Uniunii Europene.

Investitorii din ţările CSI au deţinut o pondere de 6,0 la sută din totalul capitalului acumulat, iar investiţiile din alte ţări au reprezentat 9,5 la sută din total, potrivit datelor BNM.

Intrările nete de capital sub formă de investiţii directe în țară în 2018 s-au ridicat la o valoare de 196,68 mil USD, cu 31,3 la sută mai mult decât în anul precedent. Participațiile noi în întreprinderile din R. Moldova au alcătuit 107,42 mil. USD. Reinvestirea profiturilor de către investitorii străini în întreprinderile-fiice moldovenești în valoare netă s-a ridicat la 25,24 mil. USD.

Potrivit BNM, intrările nete de capital sub formă de investiţii străine directe în RM au constituit 2,1 la sută în raport cu PIB.

Stocul angajamentelor sub formă de investiții directe a totalizat 4 miliarde 87,40 milioane de dolari SUA (în creștere cu 9,5 la sută de la începutul anului 2018) şi reprezintă 42,9 la sută din totalul pasivelor externe. Ponderea investiţiilor străine directe sub formă de participații și acțiuni este de 53,2 la sută din stocul total de investiţii străine directe, restul revenind împrumuturilor.

Moldpres

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*