Cele mai transparente autorități publice locale din R. Moldova

Raportul „Guvernare locală deschisă pentru cetățeni activi și informați”, elaborat de IDIS „Viitorul” menționează că cele mai transparente autorități publice locale sunt orașele Cimișlia, Chișinău și Cahul, informează Puterea.

Punctajul maxim pentru administrația unei localități, incluzând toate zonele din R. Moldova a fost de 100 de puncte, iar Cimișlia a acumulat 54 de puncte, Chișinău – 53 puncte și Cahul – 49,8 de puncte.

Raportul se referă la 50 cele mai mari localități (38 de orașe și 12 cele mai mari sate) din R Moldova, care au fost evaluate și clasate după nouă criterii de transparență: accesul la informație, participarea în procesul decizional, bugetarea locală, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, etica profesională și conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale, investițiile, întreprinderile municipale și participarea în societățile comerciale.

Studiul arată că cele mai bune exemple de respectare a accesului la informație sunt autoritățile publice locale din Cimișlia, Cahul și Drochia, iar la capitolul proces decizional – 39 de autorități publice nu au elaborat, aprobat și adus la cunoștință regulile interne de informare, consultare şi participare în procesul de elaborare şi adoptare a deciziilor în 2015. Numai primăria Bălți a plasat pe web Raportul de transparență pentru anul 2015. Cât privește achizițiile publice, nici o localitate, cu excepția primăriei Călărași, nu are pe pagina web arhiva rezultatelor achizițiilor publice din ultimii doi ani.

Cele mai bune exemple privind transparența în elaborarea şi executarea bugetului sunt autoritățile publice locale ale orașelor Cimișlia, Fălești și Cahul. Numai Primăria Chișinău a comunicat public pe pagina web numărul şi numele candidaţilor ce au participat la concursurile de selecţie pentru posturile vacante în perioada 2014-2015.

Foto: viitorul.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*